Buszsávban razziáztak a rendőrök

2022.05.15. 09:48

A BRFK a BKK-val együttműködve április végén kétnapos razzia során fokozottan ellenőrizte a buszsávokban közlekedőket, az akció során 55 sofőrt bírságoltak meg, ebből 48-at a helyszínen - számolt be a police.hu.

lead11 12

Harminckilenc esetben a buszsávban közlekedés volt az ok, de osztottak ki büntetést a buszsávban vagy kerékpársávban parkolás miatt, záróvonal átlépésért és vezetés közbeni mobilozásért is. Ezen felül volt olyan, akit szabálytalanul használt sötétítő fólia miatt vettek elő, illetve hét esetben piroson áthajtókat fogtak.

Ezekkel az akciókkal a legfőbb baj, hogy kampányszerűen működnek, évente néhány napot erre szánni egyszerűen kevés: a kutatások már kimutatták, hogy nem a nagy büntetésnek, hanem a lebukás valószínűségének van elrettentő ereje. Az, hogy néhány havonta kiszűrnek 50-60 autóst, nem hoz érdemi változást, elég csak kiülni egy forgalmas út buszsávja mellé és számolni a szabálytalanságokat, ez a mennyiség néhány óra alatt összejön minden nap. Az ilyen akciók megelőző hatása ezért továbbra is kérdéses.