Elegáns kupé-tanulmánnyal határozza meg a jövőjét az AMG

2022.05.20. 09:40

A villamos hajtásra történő, egyre elkerülhetetlenebbnek látszó átállás egyik problémája, hogy bizonyos márkák értelmét is megkérdőjelezi. Az AMG is ilyen, de a márka szakemberei most egy autóval mutatták meg, hogy milyen irányba fejlesztenek a jövőben.

Az autó neve Mercedes Vision AMG Concept, és hivatalosan itt jelenik meg először az AMG.EA jelzésű, kifejezetten sportmodellek számára kifejlesztett, tisztán elektromos hajtású platform. Erről részleteket egyelőre alig közöltek. Annyi azért kiderült, hogy az igen nagy teljesítményű, axiális fluxusú villanymotorok a Mercedeshez tartozó YASA termékei, és az is feltűnő, hogy a legtöbb mai Mercedes villanyautóhoz hasonlóan ezt a tanulmányt is igen hosszú tengelytáv, és rövid túlnyúlások jellemzik. Ez arra utal, hogy nagy alapterületű, de viszonylag vékony akkumulátor kerül a padlóba, így maradhat az autó teljes magassága sportosan kis érték.

Ami igazán érdekes még, az a Vision AMG Concept formaterve: a nyúlánk kupéforma a felfelé húzott hátsó résszel ismerős lehet, az aerodinamikai hatékonyságra kihegyezett EQXX-nek van hasonló, bár nem ennyire elnyújtott sziluettje. Az előre döntött orr-rész és a hűtőrácsot imitáló LED-mintázat viszont teljesen új elem, amely nyilván meghatározó lesz a közeljövő elektromos hajtású AMG típusain.

A forma meghatározó részlete még a rejtett hátsó légterelő, a nagy méretű, két részes díffúzor – ez itt a mérete alapján nem csak díszítőelemnek tűnik – illetve a tükröket helyettesítő kamerákat magukban foglaló apró konzolok. A Vision AMG Concept csak belülről átlátható hátsó- és oldalablakaival viszont nem is próbál funkcionális járműnek látszani: ez itt sokkal inkább szobor, azon ötletek összegzése, amelyekkel a villanyautók korszakának első évtizedeire igyekeznek új helyet találni az AMG márkának a piacon.