Évi félmillió autót ígér a Cupra, veszélyben lehet a Seat

2022.06.08. 11:03

Arról már korábban hallhattunk pletykákat, hogy a Cupra márka akár fel is válthatja a Seatot, de ezt aztán következetesen cáfolta a Volkswagen csoport. A legújabb Cupra tervek azonban olyan nagyságrendű eladásokról szólnak, olyan rövid határidőkkel, amelyeket nehéz elképzelni anélkül, hogy a Cupra a Seat helyére ne állna.

420A1414

Konkrétan az hangzott el, hogy a Cupra, amely tavaly 79 ezer autót tudott eladni, a 2025-ös évben félmilliós eladási szinttel számol. Ez még úgy is példátlanul nagy számnak hangzik, hogy látványosan minden fejlesztési pénz a Cuprának megy mostanság, hiszen az eladások zöme jelenleg még a Seat típusaiból jön. Tavaly is elment 404 ezer Seat, a szűk nyolcvanezer Cupra mellett.

A gyáriak Cupra iránti lelkesedése valahol érthető: a sportosabb arculatú márkával lényegében drágábban adhatják el, amit Seatként olcsóbban, ami nagyobb profitot jelent. Ugyanakkor elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi Seat vásárlók, vagy a konkurencia vevői 2025-ig ilyen tömegben áttéríthetők lennének, ha amúgy a Seatokat is tovább forgalmazzák változatlan mennyiségben és választékban.

Az aggodalmakat csak tovább erősíti, hogy az újabb sajtóeseményen egy szót sem szóltak a Seattal kapcsolatos fejlesztési tervekről: minden a Cupra márkáról, és annak tervezett jövőjéről szólt.

Korábban a VW csoportot vezető Herbert Diess azt mondta, hogy a Cupra csak kiegészíti a Seat márkát, nem leváltja azt, de a spanyol részleg kommunikációját látva ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek.