A legdrágább múzeumi belépő a Puma Porsche cipője

2022.06.11. 06:21

Tíz színkombinációban készül a Puma x Porsche Suede RS 2.7 nevű cipő, amelyből színenként összesen 500, számozott párt terveznek legyártani, és mintegy mellesleg belépőjegyként is működik, ha valaki még az idén ellátogatna a Porsche gyári múzeumába.

Az inspirációul szolgáló 911 Carrera RS 2.7-ra a színkombinációk mellett a nyelvre vart, és az autó képét is magán viselő múzeumi belépő, hátul egy RS 2.7 felirat, illetve a cipő oldalán a felirat utal. A limitált példányszámú cipő azonban még így is sokkal gyakoribb látvány lesz, mint egy ilyen Porsche sportkocsi, ez utóbbiból ugyanis 1972-ben és '73-ban 1530 darabot készítettek.

A Carrera RS-t eredetileg a 4-es csoportba tartozó gyári versenyautók homologizációja kedvéért kezdték gyártani, de az utcai autóként is a korszak leggyorsabbjai közé tartozott. Az alapváltozat motorja 210 lóerős volt, és ez a teljesítmény 1050 kilogrammot mozgatott, kifejezetten gyorsan: az autó 5,6 másodperc alatt elérhette a százas tempót. Manapság persze egy tehervonatot húzó Tesla Model X is ronggyá alázná, de a 70-es években még kivételesnek számított az ilyen dinamika – nem véletlen lett a Carrera RS-ből máig visszhangzó legenda.

A Puma Porsche cipője persze nem olcsó – 120 eurót kérnek egy párért, míg ugyanez a fazon jellemzően 80 euróért megvehető, ha nem limitált, vagy 65-ért, ha akciós – de van egy olyan érzésünk, hogy így is viszonylag nehéz lesz hozzájutni egy-egy párhoz.