Stellantis: olcsó villanyautó kell, vagy összeomlás jön

2022.06.30. 10:47

A Stellantis egyik vezetője, Arnaud Deboeuf a Stellantis egyik francia üzemében beszélt arról, hogy mi most a legnagyobb kihívás az autógyártók számára. A gyártásért felelős vezető szerint a piac teljes összeomlása is bekövetkezhet, ha nem sikerül jelentősen csökkenteni a gyártás költségeit.

5

Számszerűen minimum 40%-kal alacsonyabb gyártási költséget jelölt meg, mint a fenntartható termelés határkövét, és ezt szerinte 2030-ig kellene elérni. Jelenleg elég távolinak tűnik a cél, hiszen az alapanyag- és energiaárak növekedése, ami utóbbi egy-két évben jellemző volt, inkább a drágulás irányába hatott. Deboeuf szerint azonban egyes alkatrészek saját gyártásba vonása, és a beszállítók árainak csökkentése révén elérhető a cél.

A szakember ugyan nem írta körül alaposabban, hogy mit ért összeomlás alatt, de ezt nem nehéz kikövetkeztetni. Jelenleg egy villanyautó közel a duplájába kerül egy hasonló használati értékű dugattyús motoros modellhez képest, és ha nem tudják az árat a benzinesek szintjének közelébe levinni, az a vásárlóbázis drasztikus csökkenését hozhatja. Lényegében mindenkinek elérhetetlenné válna az új autó, aki most sem a prémiumgyártók kínálatából válogat.

Számszerűen nem könnyű megbecsülni, hogy ez mit jelent, de elvileg az eladások 60-80%-os visszaesése sem elképzelhetetlen, ami a Stellantishoz, a Volkswagenhez vagy a Renault-hoz hasonló tömeggyártók számára tényleg az üzleti modell teljes összeomlását hozná.