Véget érhet a Nissan Leaf pályafutása

2022.07.15. 13:57

Az Autonews cikke szerint hamarosan befejeződik a világ második legnagyobb példányszámban gyártott villanyautójának gyártása, a Nissan Leaf az évtized közepén búcsúzik – a márka nem erősítette meg az értesüléseket.

Kép: Ziegler Gergő
Kép: Ziegler Gergő

Az autó gyártása hagyományos gyártótól korán, már 2010-ben elkezdődött, azóta képviseli a hozzávetőleg olcsó villanyautókat a spektrum másik végét jelentő nehéz és drága prémium villanyautókkal szemben. A technológiája mára jelentősen elavult, legnagyobb hátránya az aktív akku-hőmenedzsment hiánya, ami a töltésnél jelenthet problémát, és a degradációt is felgyorsíthatja.

A tervek szerint a Nissan az évtized végéig 15 elektromos modellt mutat be, míg jelenleg a Leaf és az Ariya van a kínálatban, utóbbi forgalmazása idén őszre várható. A Leaf utódlása körül egyelőre nagy a bizonytalanság: az Autonews szerint a mostani generációval teljesen megszűnik a Leaf, spekulációk szerint a helyét a Chill-Out koncepció méretű kompakt SUV veheti át. A Verge kérdésére viszont azt válaszolta a Nissan egyik szóvivője, hogy a Leaf iránt ismét megnövekedett érdeklődés fényében mérlegelik a modell jövőjét.