A szilárdtest-akkumulátorokban van a bolygó jövője

2022.07.20. 17:24

Akár 39 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátást jelenthet a szilárdtest-akkumulátorok használata a hagyományos, lítium-ionos aksikhoz képest, amennyiben fenntartható forrásból származó anyagokat alkalmaznak a gyártás során – áll a Transport and Environment (T&E) közleményében.

a2 Figure 2 solid state promo.5fdbce3b08bc6.png

Az Európai Klímacsoport éppen ezért ösztönzőket szorgalmaz a szénlábnyom csökkentésére, amelyeket az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamai által jegyzett, véglegesítésre váró új elektromos járművek akkumulátoraira vonatkozó szabályozásába is bevezetnének.

"Az elektromos járművek már most sokkal jobbak a bolygó számára" - mondta a T&E zéró emissziós járművekért felelős vezetője, Cecilia Mattea. Hozzátette, a szilárdtest-akkumulátorok hatalmas előrelépést jelentenek, mivel sokkal kevesebb nyersanyagot igényelnek a lítium-ion akkumulátorokkal egyenértékű teljesítmény eléréséhez. A szilárdtest-akkumulátorok folyékony elektrolitok helyett ugyanis valamilyen alternatív (pl. kerámia, szulfit, szilárd polimer) elektrolitot tartalmaznak, ezért több energiát tudnak tárolni, biztonságosabbá és gyorsabban tölthetővé válnak.

A szilárdtest-akkumulátorok emellett kevesebb grafitot és kobaltot igényelnek. Utóbbi azért fontos, mert ezen fém legfőbb lelőhelye a Kongói Demokratikus Köztársaságban van, ahol egyrészt a bányászás munkamódszereivel is probléma van, sokszor idézett részlet, hogy a bányákban gyermekeket dolgoztatnak.

A legnagyobb autógyártók egyébként – köztük a Ford, a BMW, a Toyota – folyamatosan a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésén dolgoznak, és fejlesztéseik várhatóan piacra is kerülnek az évtized közepén.