Faalapú akkumulátorok gyártásába kezd a Northvolt

2022.07.25. 15:24

A Northvolt és a Stora Enso finn erdészeti vállalat lignin alapú kemény szén felhasználásával fenntartható akkumulátorok gyártásába kezd - írja az Automotive. A tervekről 2017 tavaszán Mikael Hannus, a Stora innovációs részlegének vezetője a Reutersnek már beszélt, akkor azt mondta, a kereskedelmi gyártás 5-10 éven belül kezdődhet el.

IMG 5598

A svéd Northvolt a skandináv erdőkből származó fákban található szenet (lignin) használja fel az akkumulátorokhoz, ezáltal csökkentve a környezeti lábnyomot és a költségeket. A vállalatok célja, hogy egy európai nyersanyagokból származó, teljes egészében anód forrású akkumulátor jöjjön létre.

"Fenntartható forrásból származó nyersanyagok után kutatunk, bővítjük az európai akkumulátor-értékláncot, miközben olcsóbb akkumulátorkémiát fejlesztünk" - mondta Emma Nehrenheim, a Northvolt környezetvédelmi igazgatója a projektről. A lignin illeszkedik is ebbe a képbe, az ugyanis bolygónk egyik legnagyobb megújuló szénforrása. Egy növényi eredetű polimer, amely a növények sejtfalában lerakódva biztosítja, hogy szerkezetük szilárd és fás legyen, illetve ellenálljon a rohadásnak. A fák teljes anyagának körülbelül 20-30 százalékát teszi ki.

A cégek partnersége a következőképpen fog kinézni: a Stora Enso biztosítja a lignin alapú, Lignode elnevezésű anódanyagot, a Northvolt pedig a cellatervezésért, a gyártási folyamatok kifejlesztésért és a technológia kialakításáért felel majd. Előbbi a világ legnagyobb lignin-előállítója, évente 50 ezer tonnát termel a finnországi sunilai telephelyén, emellett megvalósíthatósági vizsgálatot készít a Lignode első ipari gyártásával kapcsolatban.

A Northvolt februárban vásárolt meg egy régi svéd papírgyárat, hogy 2024 végére katódanyag-gyárrá alakítsa azt. Az üzem éves termelési kapacitását 100 gigawattóránál is többre tervezik. A cég érdekessége még, hogy a Volkswagen-csoport több száz millió dollárt fektetett bele, ezáltal biztosítva saját elektromos járműveinek akkumulátorellátását.