Kigyulladt egy Jaguar I-Pace, vizsgálják az esetet

2022.08.03. 16:16

Kigyulladt és porig égett egy Jaguar I-Pace Floridában – közölte az Insideevs. Állítólag ez a negyedik ilyen eset eddig, a tűz okát eddig nem sikerült megfejteni. A Jaguar nem hajlandó érdemben reagálni az esetre.

Jaguar-I-Pace-2019-1600-04

„Felvettük a kapcsolatot az érintett ügyféllel, valamint egy biztosítási szakértővel, akivel át fogjuk vizsgálni a járművet. Az ügy lezárultáig bővebb információt nem tudunk adni” – így reagált az Insideevsnek a Jaguar arra az Egyesült Államok béli esetre, melyben egy I-Pace egyik pillanatról a másikra füstölni kezdett, majd porig égett.

Az eset Floridában történt nemrég, Gonzalo Salazar udvarán. A férfi az autós újságnak elmondta, egy szokványos éjszakai töltést hajtott végre az autóján, majd másnap reggel nagyjából 12 mérföldet vezette a kocsit. „Ezután a garázsba parkoltam, de a garázsajtót nyitva hagytam. Otthon tettem a dolgom, amikor pukkanásokra lettem figyelmes a garázs felől.”

A férfinek az volt a szerencséje, hogy még idejében kiállt a garázsból, mivel hamarosan nem csupán füst ömlött az autóból, de óriási lángok is felcsaptak belőle, amik szinte pillanatok alatt elnyelték az egész járművet. A tüzet – Salazar beszámolója szerint – később a tűzoltók csak nehezen tudták eloltani, speciális habot kellett erre a célra bevetniük. Egy igazságügyi szakértőkből álló csoport a járművet totálkárosnak minősítette, majd a roncsot a Jaguar elszállította azt ígérve, hogy saját maguk is megvizsgálják, és közlik a férfival, hogy mi okozta a tüzet.

Ennek azonban nem született meg az eredménye, de feltehetően az akkumulátorral lehetett a gond. Gonzalo Salazar szerint összességében a Jaguar nem volt segítőkész és nem vállalta a felelősséget az incidensért. A cég ugyan a roncsot elszállította, de az utcán a férfinak kellett rendet tennie, és az otthagyott törmeléket is neki kellett eltüntetnie.

A Jaguar I-Pace nem tartozik a gyúlékony elektromos autók közé, mégis ez volt a negyedik tűzeset a típus történetében. Ráadásul a tűzvész aggodalmat kelthet a Chevrolet Bolt EV tulajdonosaiban is - már megint - , akiknek autójában olyan akkumulátorok vannak, melyek ugyanolyan LG Chem cellákat tartalmaznak, mint amilyeneket a Jaguarok. Ez viszont arra késztetheti a Jaguart, hogy visszahívja az I-Pace-t, ahogyan azt korábban a Chevrolet és a Hyundai is tette.