Berágtak a kutasok - a kis töltőállomások leállnak 19-én és 20-án

2022.08.12. 16:46

"A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük" - közölte péntek délután a nagy hálózatokon (Mol, Shell, OMV) "kívüli" töltőállomásokat - más néven fehér kutakat - tömörítő szervezet.

Frissítés:

A Független Benzinkutak Szövetsége a jövő heti kútbezárásról szóló közleményét kiegészítve újabb tájékoztatást adott ki, amely szerint a szervezethez eddig 400 cég csatlakozott, ami 500-600 kutat jelent. Ők vehetnek részt önkéntesen a meghirdetett akcióban.

A szóban forgó kutak már eleve nehéz helyzetben kezdték meg az augusztust. Egri Gábor, a szervezet elnöke pár napja a Napi.hu szerint arról beszélt, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé. "Több tucat már bezárt, és szerintem drasztikusan meg fog nőni a kutak bezárásának a száma. Sajnálatos módon még a júliusi támogatást sem kapták meg a kis benzinkutak, az augusztust sem látjuk, jelenleg a kormányzat tologatja ezt a kérdést" - mondta Egri Gábor. A független kutasok jövő hétre tervezett "sztrájkja" még súlyosabbá teheti az amúgy is problémás magyarországi üzemanyag-helyzetet.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője hétfőn az ATV-nek beszélt arról, hogy mintegy száz hazai benzinkúton egyáltalán nem lehet tankolni jelenleg, elfogyott ugyanis az üzemanyag. Hozzátette: ezek a töltőállomások azért nem üzemelnek, mert nem kapnak újabb szállítmányokat. Emellett, több, még a nagy hálózatokhoz tartozó benzinkúton sem mindig van benzin, illetve gázolaj.

Maga a Mol szerdán a hivatalos Facebook-oldalán közölte:

"Arra kérjük vásárlóinkat, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban. A teljes piacon, valamint a Mol hálózatában különösen megnövekedett kereslet miatt, Magyarország üzemanyag-ellátása és a töltőállomások zavartalan működése érdekében, kérjük kedves vásárlóinkat, hogy normál kútoszlopon a járművekbe maximum 50 litert tankoljanak. A tankolási limit célja, hogy biztosíthassuk minden vásárló kiszolgálását és az ország üzemanyag-ellátását - éppen ezért a jelenlegi helyzetben arra kérünk mindenkit, hogy gondoljon a másikra is. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük."