Ilyen lesz a Tesla kamion vezetőfülkéje

2022.08.25. 16:13

Lassan öt éve annak, hogy bemutatták a Tesla nyergesvontatóját, az igen fantáziadúsan csak Seminek nevezett modellt. Azóta viszont leginkább csak az ígérgetés ment, egymás után jelentették be a késéseket. Idén májusban viszont már megnyitották a rendelést, két hete pedig Elon Musk jelentette be, hogy még idén leszállítják az első példányokat. Közben pedig csöndben frissült a Semi hivatalos aloldala.

Felkerült egy videó is (alább, az eredeti forrása meg itt), amely a szériamodell vezetőfülkéjét mutatja meg, igaz, egyelőre ez is számítógépes rendernek tűnik. Az alapfilozófia nem változott az eddigi előzetesekhez képest, vagyis középen kapott helyet a vezetőülés. Ezt egyfelől a jobb kilátással indokolják, másfelől az is benne lehet, hogy így a jobb és bal oldali közlekedésű országokban is könnyebben tudnák forgalmazni.

A kormány két oldalán két nagy érintőkijelzőt találunk, ezek finoman szólva sem képezik szerves részét a látványnak. Ellenben kameraképet mutatnak, de nem kiváltják, hanem kiegészítik a külső visszapillantó tükröket, így csökkentve a holttereket. Ezen kívül úgy tűnik, a navigációt, az autó állapotára vonatkozó információkat és sok más adatot tudnak megjeleníteni.

Átdolgozták viszont a sofőr jobbján futó konzolt, szemre praktikusabbra faragták azt. Elvileg két telefon vezeték nélküli töltésére is lehetőség lesz, ezzel arra reagálna a Tesla, hogy sok kamionos két készüléket hord magával: egy sajátot és egy cégest. Amúgy kartámaszból is jutott a vezetőülés mindkét oldalára.

Szintén a frissített weboldalról derül ki, hogy a korábban beígért négy villanymotorost kiépítés helyett három egységet építenek be, amelyek a hátsó tengelyeket hajtják meg. 300-500 mérföldes hatótávot, vagyis durván 480-800 kilométert ígérnek, ez nagyjából összhangban is van a korábbi infókkal, és a Tesla 82 ezer fontos, átszámolva durván 37 tonnás össztömegre vonatkoztatva adta meg. Ahhoz, hogy 70 százalékra töltsük a Semit, fél órára van szükség gyorstöltés igénybevételével.

A legnagyobb kérdés azonban továbbra is az, hogy valóban megérkezik-e még idén a Tesla nyergese, vagy még tovább kell várni rá.

Fotók: Tesla