Alig álcázva mutatták meg a Kia gyártásérett villany-SUV-ját

2022.08.26. 11:57

A Hyundai-Kia villanyautó kínálata világszinten is erős, igaz, a külföldi modellektől megvont 7500 dolláros támogatás miatt az amerikai eladásaik kicsit megtorpantak. A márkacsoport azonban továbbra is kitartóan fejleszt, az EV6-Ioniq 5 páros után nemrég az Ioniq 6 nevű szedánt mutatták be, most pedig a Kia villantotta meg a hétszemélyesre tervezett EV9-est, ami az eddigi legnagyobbnak ígérkezik a sorban.

A képek alapján az alig álcázott tesztautó nem tér el jelentősen a korábban megmutatott koncepciótól: a vaskos szélesítések ugyan hiányoznak, a hasábforma és a lámpadizájn viszont nagyrészt stimmel. A fóliázás alól előbukkanó részletek alapján úgy tűnik,  a tervezők a Sportage széles harcsapofájából is merítettek (tipp: a Sportage bumeráng alakú nappali menetfényét itt egy S alakkal váltják fel); a C oszlop a kisebb testvér EV6-ost idézi; de az Amerikában árusított Telluride formáit is fel lehet rajta fedezni.

Pontos technikai adatokat még nem tudunk az EV9-ről, a koncepcióautó kapcsán viszont 483 kilométeres hatótávot, 5 másodperc alatti 0-100-as sprintet emlegetett a Kia. A képek Namyangban, a gyártásra kész verzió végső tesztjein készültek, ahol az összkerékhajtást és az autó gázlómélységét is próbáknak vetették alá, valószínűleg minimális terepjárásra is képes lehet az EV9. A bemutatót 2023 első negyedévére tervezik, az alapár pedig 50 ezer dollár (~20 millió forint) környékére várható.

A kistestvér EV6-ról készült videóért katt ide le, az írott cikkért pedig ide: