Kéne egy Wankel-motoros Formula Mazda? Tessék!

2022.08.31. 15:20

A Mazda egyszerűen imádja a Wankel-motort, mi pedig imádjuk, hogy imádják. Most azt elnézően engedjük el, hogy nem a legmegbízhatóbb technika és azt is, hogy a mindennapi üzemeltetése küzdelmes. Inkább engedjük át az élményt a füleinknek és foglalkozzunk azzal, hogy miközben a fordulatszámmérő nagyon durva számokat mutat, milyen elképesztő hangot présel ki magából egy Wankel.

Most pedig eladóvá vált egy versenyautó, ami kívülről egy olyan F1-esre hasonlít, aminek kicsit elszabták az arányait, a motorterében pedig egy Wankel bubog. Az autó egyébként a Formula Mazda nevű versenysorozatban indult. Ez 1984-től egészen és egészen 2020-ig futott, amikor végül elkaszálták.

Bár a bolygódugattyús motorokból szinte végtelen teljesítményt lehet kihozni, ebben a versenysorozatban megelégedtek a szerényebb teljesítménnyel. Az autóba épített, 13B kódú Wankel összesen 180 lóerőt tudott leadni. A karburátoros motor egy 5 sebességes Hawland kéziváltón keresztül vitte át a teljesítményét a hátsó kerekekre, azok pedig a versenypálya burkolatára.

Ez eladó autó egyébként 1996-os, tehát a versenyszéria korai időszakából való. Ami miatt még különösen érdekes, hogy a dekorációját valaki úgy készítette el, hogy az Niki Lauda F1-es Ferrariját idézze. A dizájn pontos célja nem ismert, de valószínűleg valahova kellett egy F1-esre hasonlító tárgy, amit ezzel a Mazdával oldottak meg.

A versenyautóval egyébként 2019-ben még versenyeztek, most pedig az RM Sotheby's aukciós ház árulja. Egyelőre még csak szemezni lehet vele, ugyanis több másik autó kíséretében csak a szeptember 22-e és szeptember 24-e közötti időszakban kerül majd kalapács alá. Nem árulták el, hogy mennyit várnak a Mazdáért, ahogy a kikiáltási ár sem ismert, azt azonban már most tudni lehet, hogy nincs minimálár, tehát elég sokféle kimenetele lehet majd az árverésnek.

Forrás RM Sotheby's