Sebességkorlátozás nélküli brit autópályák jöhetnek

2022.09.02. 08:11

Megfontolná a brit autópályákra vonatkozó sebességkorlátozások megszüntetését Liz Truss. A miniszterelnöki tisztségért versengő külügyminiszter egy vitán feltett kérdésre válaszolva fejtette ki ezt a törekvését, bár hozzátette, a konkrét megvalósítást még ki kellene dolgozni.

Fotó: Pete Farrington/EyeEm/Getty Images
Fotó: Pete Farrington/EyeEm/Getty Images

Az Egyesült Királyságban jelenleg 70 mérföld per órás, azaz durván 113 km/h-s sebességhatárok vonatkoznak az autópályákra, innen tehát jó nagy ugrás lenne a korlátozásmentesség. Korábban többször is felmerült már, hogy 80 mérföld per órára, vagyis hozzávetőleg az idehaza is érvényes 130 km/h-ra emeljék a limitet, 2018-ban éppen Truss szorgalmazta ezt.

Míg az elnökjelölt azzal érvel, hogy az ország termelékenységét javíthatná a változtatás, az ellenzők szerint károsanyag-kibocsátási szempontból nem lenne szerencsés az emelés. Eddig is főként emiatt nem ment át az erről szóló előterjesztés. Érdekesség, hogy Németországban pedig pont az ellenkezője merült fel többször is a közelmúltban: 2019-ben leszavazták a Zöldek javaslatát, de tavaly is volt szó róla, hogy búcsút intenének a korlátozás nélküli szakaszoknak.