Ez lehet a világ leggyorsabban tölthető villany-SUV-ja

2022.09.22. 17:20

Nem fukarkodott az ígéretekkel az Xpeng, amikor először belengették a G9 nevű SUV-t. Most megérkezett a szériamodell, amellyel Európát is meghódítanák. Nem túl visszafogottan a világ leggyorsabban feltölthető elektromos SUV-jaként hivatkoznak rá.

Az autó 800 voltos rendszerfeszültségű elektromos hajtást kapott, szilícium-karbid akkutechnológiával. Azt mondják, a cég saját, S4 jelzésű villámtöltő-hálózatán akár 480 kilowattal is lehet pumpálni bele az áramot, így 10 százalékról 80-ra mindössze 15 perc alatt lehet feltölteni, míg 200 kilométerre elegendő energiát öt perc alatt képes felvenni.

A Kínában érvényes mérési ciklus (CLTC) szerint 700 kilométer körüli hatótávot mondanak, de a mifelénk általános WLTP adat ennél azért visszafogottabb: 460-570 kilométer. Igaz, még ez is elég combosnak mondható. Ez persze nagyban függ a konfigurációtól, amiből lesz egy pár. Összesen hatféle kivitelt terveznek, lesz például hátsókerekes, 310 lóerő körüli teljesítménnyel, 430 newtonméteres nyomatékkal, valamint összkerekes, 550 lóval és 716 newtonméterrel.

A vezetési segédletekkel sem fukarkodnak, többek közt lidar, 31 darab szenzor és előrenéző kamerák szolgáltatják majd a rendszernek az adatokat. A hangvezérlés az utastér bármely pontjáról fogad utasításokat, és mintegy 600 parancsot tud megkülönböztetni. Elég meggyőző a 660 literes csomagtartó is.

Az Xpeng G9 kínai forgalmazása már októberben megkezdődik, az európai premierre azonban egy kicsit még várni kell. Hogy pontosan mely piacokat célozzák meg, egyelőre a jövő zenéje.