Teljesen otthagyja Oroszországot a Nissan

2022.10.11. 16:14

Még márciusban függesztette fel oroszországi aktivitásait a Nissan, mint ahogyan tette azt több másik autógyártó is, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az eredeti tervek szerint szeptemberben újra kellett volna indulni a termelésnek, időközben azonban év végéig meghosszabbították a leállást. Most viszont úgy fest, teljesen elhagyják az országot, és semmilyen formában nem akarják folytatni ottani tevékenységüket.

Most ugyanis a Nissan Manufacturing Russia LLC (NMGR) teljes infrastruktúráját jelképes egy dollárért adják el a NAMI-nak, vagyis az orosz állami autófejlesztő intézetnek – korábban a szintén a Renault-Nissan csoport érdekeltségébe tartozó Ladához is egyetlen rubelért jutottak hozzá. A mostani ügylet tartalmazza a szentpétervári gyárat, a kutatás-fejlesztési részleget, valamint a moszkvai marketingközpontot is.

Az eladás a következő hetekben válik hivatalossá, az érintett dolgozók pedig a hírek szerint tizenkét havi bérüknek megfelelő kompenzációt kapnak. A japán autógyártó mintegy 100 milliárd jenes, azaz bő 300 milliárd forintos veszteséggel számol a kieső oroszországi tevékenységek miatt. Ugyanakkor fenntartják a jogot, hogy hat éven belül mindent visszavásároljanak.

Szentpéterváron egyébként több modell is készült, így a Qashqai, az X-Trail, a Murano és a Terrano, összesen százezres évi kapacitással. Ucsida Makoto, a Nissan elnök-vezérigazgatója már meg is köszönte a dolgozók és a partnerek sokéves munkáját, erőfeszítéseit.