Világrekord: 400 km/h fölött hasított a Rimac Nevera

2022.11.17. 06:04

Csak idő kérdése volt, hogy a Rimac valami durva számmal álljon elő. Gondoljunk csak bele: már eleve az volt a céljuk, hogy a lehető leggyorsabb elektromos autót állítsák elő, később pedig még a Bugattival is összebútoroztak. Azzal a gyártóval, amelyiknek van némi tapasztalata az extrém tempók terén, hiszen jó pár szériagyártású autóval elkövetett gyorsasági rekord fűződik a nevükhöz.

Az ügyesen csúcsra törő horvát márka most be is jelentkezett ezzel a durva számmal: 256 mérföld per óra, vagyis 412 km/h. Ennyit sikerült kipréselni a Rimac Neverából, így már nem csak a gyorsulási rekord az övék, hanem most már a Nevera lett a leggyorsabb szériagyártású elektromos autó a bolygón.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a Nevera a számai alapján igen potens eszköz volt egy ilyen rekord beállítására. 1888 lóerős teljesítmény és 2360 Nm-es nyomaték áll rendelkezésre, ami még egy Bugatti Chironhoz képest is rengetegnek tűnik. Hogy ne csak pár percig lehessen hasítani a Neverával, egy 120 kWh-s akkumulátorcsomagot építettek be az aljába, ami a jelentős súlya miatt az autó egyensúlyára is jó hatással van.

A tesztet a németországi Automotive Testing Papenburg pályáján végezték: itt mindkét irányban rendelkezésre áll egy 4 kilométer hosszú egyenes. Ez soknak tűnik, de érdemes belegondolni, hogy ilyen tempónál az autó közel 115 métert tesz meg másodpercenként, miközben nagyjából a hangsebesség harmadával halad.

A tapadást Michelin Cup 2 R-ekre bízták, a rekordot pedig Racelogic V-Box-szal hitelesítették. A sofőr pedig a Rimac tesztpilótája, Miro Zrnčević volt. Nála jobb embert keresve sem találhattak volna, hiszen a fejlesztés első pillanatától kezdve ő tesztelte a Neverákat, így neki van a legtöbb tapasztalata arról, hogy miként viselkedik az autó ilyen óriási tempónál.

A rekordkísérletről videó is készült:

Azt érdemes megjegyezni, hogy a tulajok alapból limitált végsebességgel kapják meg a Neverákat. A végsebesség így sem szerény, hiszen a limiter 219 mérföld per óránál, vagyis 352 km/h-nál vet véget a száguldásnak. Ez nem azt jelenti, hogy a vásárlók soha nem próbálhatják ki a Nevera teljes potenciálját, ugyanis kontrollált körülmények között, a Rimac felügyeletével a tulajdonosok kipróbálhatják a teljes végsebességet is.

Forrás: Rimac