Meddig bírja még az ársapka? Itt van olvasóink listája, hol nem tudtak tankolni

2022.11.29. 13:25

Olvasóink jelzései is alátámasztják a híreket, miszerint még mindig nem oldódott meg az üzemanyag-gond a hazai kutakon - és nem csak a kisebb töltőállomásokról van szó, de a MOL saját hálózatát is érinti a probléma. A Világgazdaság információi szerint a baj talán nagyobb, mint gondolnánk, a százhalombattai finomító ugyanis értesüléseik szerint csak félgőzzel működik.

A lap már egyenesen arról ír, hogy súlyosbodik a helyzet a hazai kutakon és tény, a Totalcar olvasói is sok helyen találkoztak részleges, vagy teljes hiánnyal. A vg.hu úgy tudja, műszaki hiba miatt üzemel 50-55 százalékon a százhalombattai finomító, aminek nagy része van abban, hogy a kutakra egyáltalán nem, vagy csak késve jutnak el a tartálykocsik. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy vissza kell állítani a magyar üzemanyagpiacon az egyensúlyt, ami "a kedvezményes áron tankolók körének szűkítésével, illetve a kedvezményes árképzés felülvizsgálatával érhető el", a szakértők szerint ezt pedig már decemberben meg kell tenni.

Több szakértő egyébként egybehangzóan állítja, hogy a hiány oka részben az ársapka bevezetése és fenntartása. Ez ugyanis kiszorította az üzemanyag-importőröket a piacról, így kevesebb üzemanyag érkezik az országba. Tegnap kérdeztük a MOL-t a hétvégén több helyen is tapasztalt ellátási gondokról és nekünk ugyan nem válaszoltak, a Telexnek azonban igen. 

"Az elmúlt napokban részleges, jellemzően pár óráig fennálló termékhiány a hálózatunk 20 százalékában jelentkezett, de töltőállomásaink üzemelnek, a tanker autóink pedig folyamatosan úton vannak. A magyarországi töltőállomáshálózat több mint 85 százalékát a Mol látja el. A külföldi piacokra szállított üzemanyagot a hatósági ár bevezetése óta folyamatosan korlátozzuk, és a magyarországi kutakra irányítjuk át, sőt, az ország ellátásbiztonsága érdekében importforrásokból is növeljük a hazai készleteinket”.

Már a Shell kútjainál is korlátozásokat rendeltek el
Már a Shell kútjainál is korlátozásokat rendeltek el

Kiderült az is, hogy az országban lévő 2 ezer kútból több mint 1700-nak biztosítottak "valamilyen mértékben" üzemanyagot.

Az biztos, hogy a hétvégi tankolási gondok még hétfőn is fennálltak, olvasóink tegnap is belefutottak jó néhány olyan helyzetbe, amikor nem tudtak hatósági áras benzint vagy gázolajat tankolni. Alább a tapasztalatok:

Aszód, MOL-kút: sem 95-ös, sem diesel nem volt (Dénes)

Budapest, Pesti út, MOL-kút: nincs 95-ös! (Zsolt)

Gödöllő: 2db MOL-kút: sem 95, sem diesel nem volt (Dénes)

Hatvan: 2 db Shell lezárva, 1 Mol nyitva, de nem volt 95-ös  (Dénes)

Martfű, MOL-kút: se 95-ös, se gázolaj nem volt (Gyula)

Szeged, Makkosházi krt., MOL-kút: napok óta nincs alap benzin és gázolaj (Miklós)

Szentendre, MOL-kút: csak prémium üzemanyag volt elérhető (Norbert)

Szentendre, OMV-kút: rendszeresen van, hogy nem tudok tankolni, mert csak diesel van... (Péter)

Újra írásban kerestük a MOL-t a helyzettel kapcsolatos információkat kérve, viszont ha addig is találkozol olyan benzinkúttal, ahol nem tudsz üzemanyagot vásárolni, jelezd nekünk ezen a címen.