Új, „olcsó” városi villanyautót tesztel a Fisker

2022.12.07. 13:57

A Fisker Inc. a Karmát megálmodó, 2014-ben becsődölt Fisker Automotive hamvaiból született 2016-ban. Az amerikai autógyártó azóta számos, jövőbeli modelljeit illető tervet osztott meg a világgal, melyek közül még egyiket sem lehet ténylegesen megvásárolni.

2Pear.jpeg-8ae7173edea59cf1

Úgy tűnik azonban, hogy a 2022 májusában bejelentett Fisker PEAR (melynek neve a Personal Electric Automotive Revolution, azaz „személyi elektromos autóipari forradalom” rövidítése) hamarosan tényleg megvalósulhat. Pár nappal ezelőtt ugyanis Los Angelesben kiszúrtak egy álcafestett példányt, melyet minden bizonnyal közúti tesztekhez használ az anyacég.

A tervek szerint a modell egy Volkswagen ID.3-hoz hasonló, „megfizethető” népautó lesz, így az olcsó és hatékony gyárthatóság különösen fontos szempont. Ennek megfelelően a PEAR az alumíniumnál lényegesen olcsóbb acél platformra épül, és a lehető legkevesebb alkatrészből áll. Emellett a vállalat szeretné „forradalmasítani az autógyártás folyamatát, és bizonyos mértékig az ellátási láncokat is”, ám arról, hogy ezt pontosan hogyan is tervezik megvalósítani, nem esett szó.

Bár úgy tűnhet, a PEAR egy crossover, Henrik Fisker, a cég első embere szerint „nehéz egy konkrét szegmensbe sorolni. Mondhatjuk rá, hogy egy crossover, de nem néz ki SUV-nak. Inkább egy futurisztikus kis űrsikló.” 

Képernyőkép 2022-12-07 112910.png

A PEAR-t csak teljesen elektromos változatban, két választható akkumulátor konfigurációval kínálják majd attól függően, hogy inkább városban vagy országúton tervezik-e használni. A várható hatótáv a nagyobbik akkupakk esetében 500 kilométer körüli. A Fisker ígérete szerint az autóban rengeteg egyedi megoldás kap helyet, köztük a hátsó lökhárító mögé csusszanó csomagtérfedéllel és számos „innovatív” utastéri tárolóhellyel.

A PEAR 2024-ben érkezik, kezdő ára 29 900 dollár, azaz valamivel kevesebb, mint 12 millió forint körül várható.