4,5 milliárd forint a legdrágábban eladott új autó

2023.02.02. 15:45

A Bugatti Chiron Profilée egyedi, kvázi előszériás példány, és az utolsó új W16-as motorral szerelt autó, ami piacra került 2023-ban. Párizsban az RM Sotheby's árverezte el, a végeredmény pedig nettó 9,792 millió euró, ami az adók után durván 12 millió eurónak felel majd meg. Az ilyen autóra mondják, hogy gyűjtői darab.

2022-Bugatti-Chiron-Profilee1335171

A nyolcliteres, négy turbóval szerelt tizenhathengeres motorról szól az egész játék, hiszen a Bugatti Rimac következő terméke már egy hibrid hipersportautó lesz, jelentősen kisebb belső égésű motorral. A Chiron Profilée akkor született, amikor a Pur Sportból szerettek volna létrehozni egy diszkrétebb hátsó szárnnyal szerelt verziót, kicsit úgy, ahogy a Porsche is gyárt GT3 Touringot.

Csakhogy kifutottak az időből, és mivel jó előre elkelt minden Chiron variáns, egy további szériával átlépték volna az előre meghatározott ötszáz darabos gyártási limitet. Így hát a Profilée egyedi fejlesztés maradt, amit azért a biztonság kedvéért ugyanúgy engedélyeztettek, mint minden más Chiron-evolúciót. Ugyan ez drága kör lehetett a Bugattinak, ám az utolsó W16-os elárverezésével valamennyit biztosan sikerült javítani a mérlegen, hisz a Profilée hivatalosan is a legdrágábban eladott új autó valaha.

Szűk tízmillió euró Párizsban szép eredmény, adókkal együtt ez pedig legalább négy és fél milliárd forintos tranzakció lesz. A Bugatti ezzel jól megmutatta akár a Rolls-Royce vagy a Ferrari egyedi divízióinak, akár a Koenigseggnek és a Paganinak, hogy lehet még fújkálni ezt a buborékot.