Végre: lassabban drágulnak a magyar autók

2023.02.10. 10:29

Januárban tovább gyorsul az infláció. Az üzemanyagok közel 36 százalékkal drágultak. Az új és használt autóknál nagyon jelentős eltérés látható. 

A várakozásoknak megfelelően továbbra is nagyon magas szinten van a magyarországi infláció. A KSH pénteken közzétett adatai szerint tavaly januárhoz képest 25,7 százalékkal emelkedtek az árak, ami több évtizedes csúcsot jelent. Decemberhez képest pedig 2,3 százalékos volt a drágulás. 

 Az autósokat leginkább érintő termékek közül az üzemanyagok ára éves szinten 35,9 százalékkal, decemberhez képest több mint 8 százalékkal nőtt. Így a benzin átlagára 642, a gázolajé 708 forint volt januárban. Ez a jelentős emelkedés azzal magyarázható, hogy december elején megszűnt az ársapkát, így hirtelen több mint 30 százalékos árnövekedés következett be hirtelen. 

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt évben kiemelkedő mértékben nőtt az autók ára, az újaké 15, a használtaké 14 százalékkal. A jó hír, hogy a használt autóknál lassulást látható, 6,8 százalékkal nőttek az árak, miközben a múlt évben szinte minden hónapban két számjegyű volt az emelkedés. Legutóbb a mostaninál alacsonyabb drágulásra másfél évvel ezelőtt volt példa. Az új autóknál ugyanakkor több mint 24 százalékos volt az árnövekedés januárban, ez nem jelent lassulást. 

A használt autók inflációjának lassulásában szerepet játszik, hogy a vásárlóerő csökken és sokan későbbre a halasztják a vásárlást, azaz mérséklődik a kereslet a piacon.