Sorhatos hibridet kapott a Maybach S osztály

2023.02.10. 16:51

Az autóipart sarokba szorították a kibocsátási normák és a közelgő elektromos átállás, így a legtöbb gyártó már nem engedhet meg magának annyi mindent, mint előtte. Például a vegytiszta luxusról és hedonizmusról szóló Maybach-okat is kénytelen tölthető hibrid hajtással is kínálni a Mercedes.

Forrás: Mercedes-Benz AG
Forrás: Mercedes-Benz AG

Az új modell, vagyis az aktuális S osztályon alapuló Maybach S580e egy tölthető hibrid: a háromliteres, soros hathengeres benzines turbómotort egészíti ki az elektromos hajtás. A benzinmotor önmagában 367 lóerőt és 500 Nm-t tud, ehhez jön hozzá az elektromos hajtás 150 lóerős teljesítménye és 440 Nm-es nyomatéka.

A rendszerteljesítmény összesen 510 lóerő lehet, a teljes csúcsnyomaték pedig 750 Nm, tehát a menetteljesítményre vélhetően nem érkezik majd panasz. Utóbbit a mindössze 5,1 másodperces nulla-száz is megerősíti. A végsebességet szokás szerint 250 km/h-nál limitálták.

Forrás: Mercedes-Benz AG
Forrás: Mercedes-Benz AG

Csak a 150 lóerős elektromos hajtást használva, tisztán villannyal is haladhat a hibrid S osztály, de ott már a végsebesség csak 140 km/h. A 28,6 kWh-s akkupakk egyébként maximum 100 kilométeres, tisztán elektromos hatótávot ígér, tölteni pedig maximum 60 kW-tal lehet. Az opcionális, 60 kW-os egyenáramú töltéssel elvileg 30 perc alatt megvan a teljes töltés.

Bár elsőre egyébként rangon alulinak tűnhet egy sorhatos azon a helyen, ahol ideális esetben V12-esnek kéne lennie, a komfort szempontjából nem biztos, hogy ez visszalépés. Az elektromos hajtás ugyanis a menetkomfort szempontjából eleve jó választás, illetve a sorhatos motorok sem a kellemetlen járáskultúrájukról híresek.

Forrás: Mercedes