Kigyulladt egy elektromos Ford, leállt a gyártás

2023.02.19. 14:32

Egy elsőre kisebb volumenűnek tűnő probléma okozott óriási fennakadást a Fordnál: kigyulladt egy F-150 Lightning, ami miatt most áll a típusa gyártása. Nem arról van szó, hogy jelentősen megsérült volna valamilyen termelőeszköz a gyárban, hanem arról, hogy a Fordnál jobbnak látták, ha alaposan kivizsgálják a problémát.

Forrás: Ford
Forrás: Ford

Az elektromos pickup Dearbornban, egy raktárban kapott lángra, látszólag minden ok nélkül. Nem egyedül égett le, vitt magával egy másik autót is. Az eset azért is különösen aggasztó, mert egy olyan járműből indult el a tűz, ami már készen volt és kiszállításra várt. Mivel a Ford szakemberei még keveset tudnak az okokról, jobbnak látták, ha a probléma pontos feltárásáig leállítják a típus gyártását.

Az alaposság egyébként érthető, hiszen a pickupok rendkívül népszerűek az Egyesült Államokban, a Ford pedig nyilván minél nagyobb szeletet hasítana ki a piacból az F-150 Lightninggal. Ha azonban az egyedi esetről kiderül, hogy valami komolyabb, eddig nem ismert hiba okozza, akkor abból később sokkal nagyobb baj kerekedhet. Ez egyfelől ronthatja a típus megítélését, másfelől pedig komolyabb balesethez is vezethet, amit a Fordnál szeretnének elkerülni.

A Ford azt mondja, hogy a nyomozás valószínűleg a következő hét végéig tart, tehát addig pedig még biztosan áll majd a termelés Rouge Electric Vehicle Centerben. Természetesen a már legyártott, de még nem kiszállított F-150 Lightningokat se adják át a kereskedőknek addig, amíg ki nem derül, hogy mi lehetett a probléma.

Forrás: Ford