Beparáztak az amerikaiak: nem lesz elég akkumulátor

2023.02.23. 09:17

Ötszörösére növekedhet a lítium akkumulátorok iránti kereslet 2030-ig egy friss előrejelzés szerint. Az amerikaiak megijedtek. P1280979

Szintet lépett az Egyesült Államokban az akkumulátorkérdés. Az ország ugyanis az akkumulátorgyártás területén 10-20 évvel van lemaradva az ázsiai országoktól, 5 évvel pedig az európaiaktól  – mondta James Greenberger, a NAATBatt International igazgatója a napokban. Ezt a szervezetet két további társával együtt a washingtoni energiaügyi minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy koordinálják az autó-, illetve az akkumulátoripar több tucat vállalatának fejlesztéseit.

A minisztérium ugyanis az állami és magánszféra együttműködésével igyekszik felgyorsítani az ágazat fejlődését. A kooperáció ernyőszervezete, a Li-Bridge nemrégiben publikált jelentésében azt jósolja, hogy 2030-ra ötszörösére nő a világ lítiumakkumulátor-fogyasztása - idézi az előrejelzést a Reuters. Ezen belül az Egyesült Államokban hatszoros növekedést várnak. Ez az jelenti, hogy egy évi 55 milliárd dolláros - közel 20 000 milliárd forintos - piac jön létre.

Az amerikai szakértőket ugyanakkor aggasztja, hogy az Egyesült Államok akkumulátor-felhasználásának jelentős részét importból kell majd kiszolgálni. A Li-Bridge ezért azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a hazai termelés bővülését. Ha a dolgok úgy haladnak, mint eddig, akkor 2030-ban az amerikai piacon  gyártott akkumulátorok csak 30 százaléknyi új hozzáadott értéket fognak tartalmazni. A Li-Bridge javaslata szerint ezt az arányt 60 százalékra kellene feltornászni.

Ha ez összejön, akkor az az akkumulátoripar évi 33 milliárd dollár árbevételt termelne az ágazat cégeinek és 100 ezer embernek adna munkát. A jelentés szerint a megfelelő nagyságú akkumulátoripar létrejötte nélkül az Egyesült Államok nem érheti el azt a célját, hogy gazdasága 2050-re karbonsemlegessé váljon. Arról nem beszélve, hogy az ország túlzott kitettsége az importnak nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A kínai-amerikai akkuellentétről Karotta is beszélt a TC Híradóban, katt ide az aktuális epizódért!