Durván tekert Passat, kátyúkörkép, elektromos Panda - heti hírösszefoglaló

2023.02.25. 15:33

Olvasónk, András hívta fel a figyelmünket egy átlagosnak tűnő hirdetésre: első blikkre egy egyszerű kombi Passatot akarnak elpasszolni, épp csak a JSZP szerint tolattak vele a kelleténél többször.

A rendőrök Zala vármegyében tartottak ellenőrzéseket az elmúlt időszakban és volt is fogás. Többek között horogra akadt egy BMW, aminek a sofőrje nem szereti a szabályokat: Borsfán mérték be, ahol a megengedett 50 km/h helyett 126-tal hasított.

Külön modellekre vetítve 2022 legnépszerűbb autójának a Peugeot 208 bizonyult közel 207 ezer eladással, melynek tükrében furcsa a gyártó erős hanyatlása. A Dacia Sandero 2021 után ismét a dobogó második fokán végzett, míg a harmadikra a Volkswagen T-Roc kapaszkodott fel. Meglepetés viszont a Golf gyenge szereplése, mely a tavalyi összetett győzelem után most csak ötödik lett. Szintén jelentősen hanyatlott a Renault Clio utáni kereslet, melyből 27 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy éve, de a Peugeot 2008 is gyenge időszakot zárt, 28 százalékkal romló eladásokkal.

A múlt héten  megszavazta az Európai Parlament,  hogy a személyautók és a kishaszongépjárművek 2035-re elérendő károsanyag-kibocsátási értékhatára zéró, azaz nulla legyen, amit a belsőégésű motorral szerelt járművek értelemszerűen nem képesek elérni. Ugyanakkor az is kiderült, hogy azért lesznek kivételek. Ne is reménykedj, nagyon kicsi az esélye, hogy téged pont érint.

Az elektromos autók téli hatótávvesztésének egyik fő oka a fűtés. Egyrészt, hidegben az akkumulátort temperálni kell, másrészt vezetés közben az utastér fűtésére is sok energia megy el. Ezt már a ZF is felismerte, mely  fűthető biztonsági övet fejlesztett , a Ford viszont még rajtuk is túltesz.

Közlekedésbiztonsági szempontból rettenetesen alakul a 2023-as év Budapesten: kevesebb, mint két hónap alatt kilenc súlyos közúti balesetben tízen vesztették életüket. Az utolsó csepp a pohárban az a  vasárnapi gázolás  volt, melynek során egy ittas sofőr egy fiatal nő halálát okozta a Nagykörúton.

Eljött az idei kátyúszezon, ennek apropóján jöjjön egy kátyúkörkép a legdurvább vármegyékkel, elismert esetekkel, elutasításokkal. Fontos, hogy az útszakaszoknak nem mindig ugyanaz a kezelője, akihez fordulni lehet a kárigénnyel. Ez lehet az országos úthálózat legnagyobb részét menedzselő Magyar Közút mellett a fővárosi utak esetében a Budapest Közút, valamint az önkormányzatok, a hozzájuk tartozó utak vonatkozásában. 

A Fiat Panda már 1980 óta a piacon van, és a kezdetektől fogva népszerű kisautónak számít. Minden generációjából több millió példányt adtak el, ami abszolút nem meglepő, hiszen minden változata vidám jelenség, és nem utolsó sorban egy jó autó.

A világ legnagyobb motorgyára, egyben Európa legnagyobb napelemes gyáregysége - ez épült Győr mellett 1993-ban.