2023.02.26. 16:05

Japánból származó hírek szerint nem a jelenlegi, ötödik generációs Supra lesz az utolsó, lehetséges azonban, hogy ez az utolsó, belsőégésű motorral szerelt változat, ugyanis egyes autóipari pletykák szerint a következő már elektromos lesz. Mielőtt ez bekövetkezne, készítenek még néhány igen érdekes darabot.

A jelenlegi 3,0 literes Suprák a zseniális, egy turbós BMW sorhatosokat kapták meg - a B58 kódú motorokat sokan „M light”-nak is nevezik, amiből következik, hogy teljesítmény tekintetében lehet még feljebb lépkedni. Így gondolták ezt a Toyotánál is és a feltehetőleg GRMN-re keresztelt, különleges kiadású Suprák, a BMW igazi M-es, sorhatos, két turbóval megfújt, S58 kódjelű motorjait fogják megkapni, melyek az M3 és M4 típusokban jelenleg 480 és 550 lóerő közötti teljesítményt tudnak. Ezek lehetnek az A90-es széria utolsó példányai, melyek gyártását 2025-ben befejezik.

A következő, hatodik generációs Supra elektromos lesz – erre utalt Tetsuya Tada főmérnök már 2019-ben, de a Best Car most további részleteket tudott meg. A magazin szerint a következő, A100-as széria hátsókerekes lenne és a villanymotor teljesítményét 440-490 lóerő körüli szintre lövik be. Az e-Supra azt az ál-kéziváltót használná, melyről korábban már mi is írtunk.

Az mindenképpen biztató és személy szerint nekem nagyon tetszik, hogy Toyotáéknál továbbra is gondolkodnak sportkocsi gyártásában. A Suprához külön személyes szálak is fűznek, ugyanis sokan nem tudják, de Budapesten fejlesztették több részegységét, így annak idején ülhettem az egyik, még teljesen álcázott tesztautóban is, illetve a B58 motorvezérlő, mechanikai alkatrészeinek jóváhagyásába is belekontárkodhattam. Szép is, amikor a szálak összeérnek.

Forrás: autoblog.com