Ilyen bámulatos benzinmotort az életben nem látunk többet

2023.03.03. 15:33

Bő kétszáz készül majd belőle a T.50 és a T.33 kedvéért, és tervezésekor nem volt anyagi korlát. Gordon Murray elképesztő igényei után pedig a Cosworth még rátett egy lapáttal, mivel ők a Cosworth, és a név kötelez.

T.50 VLOG   EPISODE #20   COSWORTH GMA V12 PRODUCTION 17-23 scre

A Gordon Murray Automotive videói kicsit a nagypapás-liftzenés, illetve ay amatőr színházas stílusban készülnek. Ám ezt egyáltalán nem éles kritikának szánom, mivel Gordon Murray egyrészt 76 éves, másrészt egy elképesztő zseni, aki többszörösen is megváltoztatta már az autóipart.

A GMA T.50 motorja egy négyliteres szívó V12, melynek legnagyobb trükkje, hogy teljesítménymaximumát 11500-as fordulaton adja le, míg a tiltás csak 12100-nál jön. Ezen túl 178 kilót nyom az egész, a csúcsnyomatékának 71 százalékát pedig már 2500-tól a hátunkba tolja. A literteljesítménye mellesleg 164 lóerő. Hogyan?

Ott kezdődik, hogy a 65-fokos szívó V12 a hengerszöge és az egyensúlya miatt az ideális sportmotor. Gyakorlatilag két sorhatos összefűzve, márpedig a soros hathengeresnél simább járású konstrukció aligha létezik.

Erre a helyzeti előnyre jönnek az olyan Cosworth innovációk, mint a főtengely, amely csupán 13 kilót nyom. A fogaskerekes vezérlésű motor, melyen dupla, rugózott és blokkból mart fogaskerekek teszik lehetővé azt a fordulatszámot, amit láncos vagy szíjjas vezérléssel lehetetlen elérni. Az alacsony ellenállásnak hála a motor nagyon gyorsan felpörög 12100-re, hiszen alapjáratról 0.3 másodperc alatt ugrik a leszabályzáshoz.

A tömegcsökkentés érdekében üregesek a vezérműtengelyek, hiszen nagy átmérő és hidraulikus stabilizátorok kellettek ahhoz, hogy a tengely mindkét végénél minimalizálni tudják az erőhatások miatti csavarodást.

A szelepek szögét is eltolták a hengerfejhez képest megszokott függőlegestől, hogy ilyen kis lökettérfogattal is maximális hatékonysággal nyithassanak. A változó szelepvezérlés elektro-hidraulikus, tizenkettő helyett pedig csak négy hengerenkénti pillangószett van egy duplafalú szívóház alatt, hogy a keverék mindig tökéletes ütemben érhessen a hengerekbe. Az integrált indítógenerátor és a vezérlés miatt nincsenek kábelek, láncok vagy szíjak, a motor pedig csak olajat és szűrőt fog kérni egy átlagos szervíz során.

A GMA-Cosworth V12 a tervezett 650 helyett 670 lóerőt ad le már most, Gordon Murray pedig boldog, hiszen 1966-ban ő is motortervezőként kezdte Dél-Afrikában.

23 motor már elkészült a T.50 bő százas megrendeléséből, a Cosworth technikusai pedig egyénileg építik az összeset, durván 140 munkaóra alatt. Hacsak Christian von Koenigsegg vagy a Rimac-Bugatti nem húz egy meglepetést a kalapból, Gordon Murray álommotorja valószínűleg a legjobb V12 marad az villanyos jövőnk végezetéig.