Magyarországé a környék első teljesen elektromos Scaniája

2023.03.23. 18:16

Elektromos kamionból és teherautóból egyelőre nem sok futkározik a világ útjain, de most Magyarországon gyarapodott az állomány. A Scania Hungária Kft. ugyanis nemrég leszállította a környék első elektromos Scaniáját a megrendelő WIN Capital Kft.-nek, mely hamarosan munkába is áll Budapesten.

"A Scaniánál teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a tudományosan megalapozott céljaink elérése mellett, mint például, hogy 2025-re 20 %-kal csökkentsük a termékeink használatából származó CO2 - kibocsátást. Az elektromos teherautók kulcsfontosságúak ebben a kérdésben, mivel 2025-re a globális értékesítésünk 10%-át kell kitenniük. Rendelkezünk olyan termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyekkel elérhetjük ezt a célkitűzést, de szükségünk van az első partnerekre, ügyfelekre is, akik eltökéltek abban,
hogy velünk együtt vezessék a forradalmi átállást. - mondta Mats Gunnarsson,
a Scania ügyvezető alelnöke és kereskedelmi igazgatója.

A Scania ráadásul nem csak magát a kamiont, hanem egy teljes csomagot szállított új ügyfelének. " Az olyan elektromos teherautók, mint az új Scaniánk, a legfenntarthatóbb megoldást jelentik a piacon. A Scaniában azt szeretem, hogy nem csak a teherautót, hanem a töltőt és a töltésirányítási rendszert is ők szállították. Teljes körű szolgáltatást kaptunk"
- mondta Szemerey Loránd, a WIN Capital Kft. alapító ügyvezetője.

A szóban forgó teherautó egy háromtengelyes, 27 tonna össztömegű modell, nappali fülkével és speciális hűtődobozos felépítménnyel. A jármű mozgatásáról egy 308 lóerős villanymotor gondoskodik, mely egy 300 kilowattórás akkumulátortól kapja az energiát. A hatótávja 250 kilométer, mely lefed egy teljes napi üzemet.