Összedőlhetnek a parkolóházak a nehéz villanyautók miatt

2023.04.11. 13:07

Számszerűsíthető tény, hogy az elektromos autók nehezebbek, mint a hagyományos, belsőégésű motoros társaik. Mármint onnan nézve, ha a nagyjából azonos méretű és kategóriájú darabokat vetjük össze. Ebben főleg az akkumulátorok játszanak szerepet, hiszen, ha kell a nagy hatótáv, akkor muszáj méretes akkukat szerelni a villanyautókba, azok pedig mindenképpen nehezek lesznek.

Forrás: Hendrick Schmidt / Associated Press
Forrás: Hendrick Schmidt / Associated Press

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a SUV, mint kategória népszerűsége is óriási, ezek pedig még elektromos hajtás nélkül egy rakás pluszt cipelnek. A kövéredő autókkal kapcsolatban azonban felmerülhet egy újabb probléma, amire – rendkívül meglepő módon – brit tudósok hívták fel a figyelmet.

A régebbi, többszintes parkolóházakat ugyanis nem ilyen súlyú autókra méretezték, ezért attól félnek, hogy az épületek nem fogják bírni a terhelést. A brit The Telegraph-nak Chris Whapples mérnök nyilatkozta, hogy bár nem szeretne túl borúlátó lenni, a régi infrastruktúrát és a jelentősen elhízott autókat nem látja szerencsés kombinációnak.

A British Parking Association – brit parkolószövetség – vezetője, Russell Simmons is osztja Whapples aggodalmát. Ha nem lépnek, a régen, más terhelésre tervezett parkolóházak összedőlhetnek.

Egyelőre azt a javaslatot tették, hogy érdemes lenne ezeket a többszintes, régebbi parkolóházakat megerősíteni. Ezen kívül jó és időszerű megoldásnak látnák a parkolóházakban a súlykorlátozás bevezetését is.

Forrás: The Telegraph