Hivatalosan is a Civic Type R a leggyorsabb elsőkerekes a Nordschleifén

2023.04.20. 10:26

A Honda ma reggel diadalittasan bejelentette, hogy a legújabb Civic Type R hivatalosan is megdöntötte a körrekordot az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a Nordschleifén.

Az autógyártók régóta használják a Zöld Pokol becenevű, 20,832 kilométer hosszú legendás pályát egyrészt tesztelésre, másrészt autóik képességeinek bizonyítására. Nem meglepő hát, hogy jó ideje egyfajta presztízskérdés, hogy az egyes kategóriákban kié a körrekord.

Az elsőkerekes autók között eddig a Renault Megane R.S. Trophy-R volt a csúcstartó 7:40,1 másodperces köridővel, míg az új Civic Type R most 7:44,881-et futott. Bár pusztán a számokat nézve ez lassabbnak tűnik, az említett Megane R.S. Trophy-R a korábbi rekordot még egy némileg rövidebb pályakonfiguráción futotta. Ha ezt is figyelembe vesszük, a franciák üdvöskéje a hosszabb nyomvonalon 7:45,4-et futott volna, mely körülbelül hat tizeddel gyengébb, mint a Civic Type R új rekordja.

Az új elsőkerekes csúcs felállításából bőben kivette a részét a Michelin is, hiszen a francia gumigyártó Pilot Cup 2 nevű abroncsait direkt a Civic Type R-hez fejlesztette ki.