A Scania és a Northvolt olyan akkumulátort fejlesztett, ami túlél egy kamiont

2023.04.30. 16:01

A Scania és a Northvolt nehéz teherbírású teherautók számára készült, közös fejlesztésű akkumulátor cellát mutatott be csütörtökön. A hitelesítési tesztek során a lítiumion cellák kifejezetten nagy, 1,5 millió kilométeres élettartamról tettek tanúságot. Egy teherautó az élete során pedig átlagosan ekkora futásteljesítményre tesz szert.

Scania Northvolt battery

A Scania közleményében megjegyezte, hogy a zöld áram felhasználásával megalkotott akkumulátorcella ökológiai lábnyoma egyharmada az iparági átlagnak.

A két cég még 2017 kezdett bele a projektbe, amelynek célja az volt, hogy egy nagyteljesítményű, alacsony üzemeltetési költséggel bíró és hosszú élettartammal rendelkező cellát hozzanak létre. A Scania ügyvezetője részletezte, hogy a hosszú élettartamot a 1,5 millió kilométernél határozták meg, amit most a tesztek nem csak, hogy elértek, de akár meg is haladhatják.

Scania Northvolt battery 2

Peter Carlsson hangsúlyozta, hogy „a nehézkategóriás áruszállítás jövője elektromos és lehetővé teszi azon ígéretünk megvalósítását, hogy továbbra is prémium termékeket szállíthassunk ügyfeleink számára. A Scaniának top teljesítményű akkumulátorcellákra van szüksége a jövő elektromos teherautóihoz.”