„Szerelni mindenki szeret, de olyan, aki tud és akar is, na az nagyon ritka”

2023.05.05. 14:48

Az Autós Nagykoalíció egy felmérést készített a független autószervizek körében, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy jelenleg milyen kihívásokkal küzdenek.

PAP 1384

Ebből kiderült, hogy a válaszadók legnagyobb része, 32 százaléka a munkaerőhiányt jelölte meg, mint elsődleges probléma. Viszont a válaszadók negyede az emelkedő költségeket mondta, mint legégetőbb probléma. További 18 százalék a változó technológiákkal való lépéstartást jelölte meg, és 14 százalék pedig az úgynevezett „zugszervizeket” látják a legnagyobb problémának.

1abra

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban megkérdezték, hogy egy 10-es skálán mennyire nehéz helyettesíteni egy alkalmazottat. Ennek az átlaga 8,4 lett, ami rámutat arra, hogy jelentős hiányt szenvedünk hivatásos autószerelőkből.

A független szervizek csaknem fele 3-5 autószerelővel operál, és igen ritka (hét százalék), hogy egy ilyen cég 10, vagy annál több szakértőt alkalmazzon.

1abra.jpg2

Van a munkaerőhiány és a kompetens munkaerőhiány

Novoth Tibor, Totalcar-közeli szakember is alátámasztotta, hogy ő is érzi a munkaerőhiányt, szerinte azon belül is kompetencia probléma van. Ugyanis nagyon ritka az olyan munkaerő, aki önállóan el tudja végezni feladatát, de olyan kezdő munkaerőből sincs sok, aki meg szeretné tanulni a szakmát, és az ezzel járó áldozatokat meghozná.

„Itt a probléma az, hogy aki elvégzi az iskolát most májusban, az már azt hiszi, hogy júniusban talál egy munkahelyet, ahol már 500 ezret fog keresni. Ez a Móricka, ahogy elképzeli típusú.”

Viszont később hozzátette, hogy természetesen van olyan munkavállaló, aki megéri a pénzét, és azt meg is kell fizetni, viszont sok olyan van, akinek csak papírja van arról, hogy mihez ért, kompetenciája már nemigazán. Szerinte ezáltal a fejlődés is nehéz, ugyanis nincs hozzá képzett munkaerő.Aki pedig mégis rendlelkezik kellő szakértelemmel, az inkább külföldre utazik. Tibi már 2018-ban is írt egy terjedelmes cikket az autószervizek helyzetéről.

Ugyanakkor azt is megjegyzete, hogy minden hátránya ellenére csak a kezdő munkaerő alkalmazása volt megoldás a munkaerőhiányra. Két kollégája is így kezdte, az egyik nyolc, a másik pedig öt éve dolgozik nála.

További problémának tartja az emelkedő árakat. Az ingatlan-bérlés hatalmasat drágult a fővárosban az elmúlt években, hitelre ingatlant vásárolni pedig szinte lehetetlen. Felidézte, hogy a folyamatos drágulások miatt a két évvel ezelőtti árak 1,8-szorosáért tudnak autót javítani.

Az Avalon is érzi a munkaerőhiányt

„Ha fel kéne sorolni öt problémát, akkor a munkaerőhiány biztos benne lenne, sőt akár a top háromba is fölférne” – válaszolta kérdésünkre Nagy Vendel az Avalontól. „A COVID előtt és alatt folyamatosan voltak betöltetlen állások nálunk, most már azért sokkal jobb a helyzet.”

Vendel viszont a munkaerőhiányt kissé árnyaltabban látja, ugyanis munkaerőhiányon belül még nagyobb hiány a kompetens munkaerőből van. Mint mondta, „szerelni mindenki szeret, de olyan, aki tud és akar is, na az nagyon ritka”. Majd egyből hozzátette: „ők pedig már nálunk dolgoznak.”

Ennek megfelelően az Avalonnak évek óta folyamatosan aktív az autószerelő álláshirdetése. Vendel részletezte, hogy ennek nem a fluktuáció az oka, hanem az, hogy ha esetleg olyan kvalitású ember jelentkezne hozzájuk, akkor őt akkor is felveszik, ha éppen nincs szabad hely.

Vagyis jó munkaerőre (még) mindig van hely.

Az Autós Nagykoalíció felmérésének kérdéseire 52 független autószerviz képviselői válaszoltak.