Borítékolható a közlekedési rumli az irdatlan pénzbe kerülő koronázáson

2023.05.06. 09:26

Az Egyesült Királyságban utoljára 1953 júniusában volt koronázás, úgyhogy III. Károly megkoronázása 2023 májusának első szombatján „egyszer az életben” típusú élményt kínál a turistáknak. Közlekedési káosszal. 

Komoly kihívás elé állítja London közlekedését III. Károly király koronázási ünnepsége - derül ki a CBC News, a My London és a Hindustan Times cikkeiből.

london trafic

Ebbe elsősorban a légi és a közúti közlekedés értendő. Külön bonyolítja a helyzetet, hogy a május 1-jei ünnep miatt két különleges hétvége követi egymást az Egyesült Királyságban. Harmadiknak az Eurovíziós Dalfesztivált tekinthetjük, bár az nem Londonban, hanem Liverpoolban lesz.

A hivatalos koronázási ünnepségre kétezer embert hívtak meg, köztük magas rangú külföldi vendégeket és egyszerű brit polgárokat, akik kiemelkedő teljesítmény nyújtottak valamiben, például a közúti balesetek megelőzésében. Már az ő mozgatásuk sem lesz kis feladat, miután például a repülőtereknek egyszerre kell fogadniuk a különgépek sorát a turistákat szállító járatokkal.

Az Egyesült Államokból például a királyi ház rajongóinak több ezres áradatát várják. Az onnan Londonba utazók repülőjegy-foglalásai 40 százalékkal voltak magasabban a koronázás hétvégéjén, mint egy évvel ezelőtt az első májusi hétvégén – derül ki a Kayak utazási foglalási internetes portál adataiból. Az egy irányba szóló jegyár átlag 786 dollárba (266 ezer forint) kerül, ami hét százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor kért árnál. A turisták szakavatott idegenvezetőkkel lehetnek egyszerre viszonylag közeli, ám egyben biztonságos távolságra tartott résztvevői a ceremóniának.  A UK Inbound kutatóintézet friss felméréséből kiderült, hogy a brit utazási irodák 16 százaléka érzékelte a külföldről érkező turisták számának növekedését a nevezetes hétvégére, illetve a május 9. és 13. között zajló liverpooli Eurovíziós Dalfesztiválra.

Az érkezők különböző programokra fizethetnek be. Például a Tours International utazási iroda King Charles III Coronation Tourt szervez. Ez magában foglal egy látogatást a Westminsteri apátságban, egy délutáni teát, egy a királyi családhoz kapcsolódó létesítményeket érintő körutazást és a király koronázási ceremóniájának megtekintését a The Mall bevásárlóközpontban London szívében. 

Az ajánlatban még egy etikett workshop is szerepel, amely megtanítja a jelentkezőket arra, hogyan kell kulturáltan inni a teát. Egy kvízkérdés ebből a programból: Először vagy utoljára önti a teáscsészébe a tejet?

A vasút sem ússza meg a zsúfoltságot

A Trainline európai vonatjegyfoglalási platform adatai szerint 73 százalékkal nőtt a londoni úti célú foglalások száma a koronázási hétvégére az egy évvel ezelőtti első májusi hétvégéhez képest. Összességében a légi forgalom viheti el a pálmát a várható közlekedési őrületben. A londoni Heathrow forgalma már 2023 első negyedévében elérte a koronavírus-járvány előtti 2019-es év forgalmának 95 százalékát – mondta Scott Keyes, repülési szakértő. Szerinte a koronázás visszazökkenti az utasforgalmat a régi kerékvágásba. A szállások ára a koronázási hétvégére közel kétharmadával magasabb a szokásosnál – derül ki az Expedia utazási site adataiból. Egy londoni hotelben a tavalyi átlag 222 font helyett 313 fontot (133 ezer forint) kell fizetni egy éjszakáért.

A polgármester meglepetése: átírták az egyik buszjárat menetrendjét 

Szakértők szerint a közlekedési káoszt növelheti, hogy Sadiq Khan, London polgármestere éppen a koronázás előtt döntött a 11-es buszjárat megváltoztatásáról. A brit főváros belső útjain járó 11-es buszok egy évszázada voltak részei London közlekedésének és a leglassabb járatok címet is elnyerték. Ugyanakkor a turisták egyik fontos közlekedési eszközei voltak.

Khan azzal indokolja a döntést, hogy része azoknak a megtakarításoknak, amelyekért cserébe a kormány hozzájárul London tömegközlekedési gondjainak megoldásához. A 11-es buszok a koronázás hétvégéje után a korábbitól eltérő útvonalon térnek vissza az utakra.

A biztonsági költségek a csillagos égbe szöktek

A közlekedés szerelemeseinek is tartogatnak érdekességeket a biztonsági intézkedések is. A 250 millió fontra (106 milliárd forint) becsült kiadásból 150 millió a ceremónia közvetlen biztosítása, aminek részeként drónok fogják fölülről fürkészni a rendezvény környezetét.

Emellett a kiemelkedő külföldi vendégek többsége természetesen kísérettel fog közlekedni a repülőtér és a szállása között.