Tortadobálásba torkollott a VW évértékelő rendezvénye

2023.05.11. 13:59

Május 11-én tartották a Volkswagen csoport hagyományos évértékelő rendezvényét Berlinben, mely egyáltalán nem zajlott zökkenőmentesen. Környezetvédelmi aktivisták először lezárták az esemény közelében lévő utakat, majd tortát dobtak a Hans Dieter Pötsch, a Porsche igazgatótanácsának és a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke felé. Ha ez nem lenne elég, számos befektető is elégedetlenségét fejezte ki a vállalat helyzetével és eredményeivel kapcsolatban.

A környezetvédelmi aktivisták több fronton is támadták a Volkswagent. A vádak egyike szerint az autógyártó "környezetromboló döntéseket hoz", és nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen annak ellenére sem, hogy profitja jelentős részét káros anyagokat kibocsátó autók árusításából nyeri.

Képernyőkép 2023-05-11 135019.png

 Más aktivisták a Volkswagen hszincsiangi gyárának embertelen gyakorlatai ellen emelték fel a szavukat. Itt egyes források szerint kényszermunkára kötelezik a dolgozókat. Hasonló vádak egyébként az autógyártó egyes beszállítóit is érték, melyre még az ENSZ is felhívta a figyelmet.

A klímaaktivisták mellett a márka befektetői is több témában fogalmaztak meg aggályokat. Problémának látják a gyenge kínai eladásokat, félnek a Tesla folyamatos erősödésétől, de kiemelték a Volkswagen szoftvergyártó részlege, a CARAID sikertelenségét is.

A német gyártó a környezetvédelmi aktivisták vádjaira nem reagált, de köszönte a befektetők észrevételeit.