A Toyota mégis ingyen cseréli a kipurcant GR86 motorját

2023.06.14. 06:53 Módosítva: 2023.06.14. 06:53

Még május végén beszámoltunk róla, hogy a Toyota véleményes körülmények között elutasította egy GR86 tulajdonos garanciális igényét, miután az autó motorja megadta magát egy pályanapon. Úgy tűnik, a japán gyártó végül mégis állja a motorcsere költségeit.

A döntést a Toyota egyik szóvivője is megerősítette, aki szerint az elmúlt hetekben alaposan kielemezték az ügyet. Május 25-én egy szakemberük megvizsgálta a hibás motort, amit öt nappal később további elemzés céljából elszállítottak. Végül az eredmények alapján jogosnak ítélték a garanciális igényt.



A Toyota szerint továbbra is minden hasonló esetet egyénileg bírálnak el, a versenypályás használat pedig alap esetben nem eredményez garanciavesztést. Ez alól kivétel viszont, ha a meghibásodás – például egy rossz váltás miatt – a sofőr hibájából következik be, de a gyári, tuningmentes állapot is fontos szempont.

Mivel a modern autók részletesen eltárolják a sofőr vezetési szokásait, a gyártó garanciális igény esetén képes megállapítani, valóban a termékkel volt-e a gond. Ebben az esetben utóbbi történt.