Joggal temetik megint a Teslát?

2023.06.18. 15:09

A hagyományos autógyártók visszavágnak a Teslának a Bank of America elemzőinek jóslata szerint, ennek eredményeként a villanyautó-gyártó piaci részesedése jelentősen csökkenhet. 

A Tesla piaci részesedése az Egyesült Államokban az elektromos autók értékesítésében 2026-ra 18 százalékra csökken – idézte a CNBC gazdasági portál a Bank of America (BofA) óriásbank előrejelzését.

Ha ez a becslés bejön, az jókora hanyatlást jelentene, hiszen a Tesla a múlt évet több mint 60 százalékos részesedéssel zárta. Az autógyártó e piacon 2018-ban egyébként még 78 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

A Bank of America szakértői a teslás előrejelzésüket azzal magyarázzák, hogy  a hagyományos autógyártók a következő kevesebb mint három év alatt bőven ledolgozzák hátrányukat az elektromos autók gyártásában, meglévő gyártóbázisukra építve felpörgetik villanyautó-típusaik előállítását.

A General Motors 5 százalékos részesedéssel rendelkezett az elektromos autók piacán 2022-ben, a Ford valamivel jobban állt: 8 százaléka volt. A BofA arra számít, hogy 2026-ban már 14-14 százalékuk lesz. Ezzel ez a három amerikai gyártó fogja birtokolni az amerikai villanyautó-piac közel felét.

A piac többi része várhatóan jórészt a japán és dél-koreai versenytársak kezében lehet. A hagyományos autógyártók és a Tesla részesedése az elektromos autók gyártásában az elmúlt évben 35-65 százalékban az utóbbi vállalat javára billent. Ez fordulhat meg: 70-30 százalékban az villanyautók terén is a sokak által eltemetett „nagy öregek” kerülhetnek fölénybe. A CNBC megkeresésére a Tesla nem kommentálta a BofA előrejlezését.