Autóklub: a Lakógyűlés alkalmatlan a Lánchíd forgalmának meghatározásában

2023.06.21. 06:12 Módosítva: 2023.06.21. 06:12

„A minden elemében manipulatívan megrendezett Lakógyűlés-szavazás nem lehet hivatkozási alap a Lánchíd-kérdés megnyugtató lezárásához és a további humanizálás célú döntésekhez” – jelentette ki a Magyar Autóklub közleményében.

Az Autóklub többek között azzal sérelmezte a szavazást, hogy azt politikai környezetbe ágyazták, a szavazási felület is egyoldalú kommunikációs környezetben volt és a megszavazható válaszok is sugalmaztak egy "jó" és egy "rossz" választ.

Szerintük (és egy Medián-felmérésre hivatkozva) egy „nagyon intenzív és egyirányú agitáció hatására” támogatják a budapestiek 58 százaléka a jelenlegi forgalmi rendet. Sérelmezték, hogy a megszavazható alternatívákról nem volt egyeztetés, a 2019-es forgalmi rendet változatlan formában senki sem ajánlotta, mellette egyetlen szakmai szereplő sem foglalt állást.

Megjegyzik viszont, hogy támogatnának egy jól megszervezett véleménynyilvánító szavazást, de tovább sem látják indokoltnak az egyéni gépjárműforgalom teljes kitiltását, valamint a szavazás végeredményét sem tartják legitimnek.

Valamint azt is közölték, hogy a BKK 50 százalékos kapacításbővítést hajtott végre a Lánchídon áthaladó buszjárataiban, de a közösségi közlekedéssel átkelő forgalom csak 12-14 százalékkal nőtt, ami hozzávetőlegesen az Erzsébet hídról áthelyezett 178-as viszonylat forgalma. Viszont a taxiforgalom a háromszorosára nőtt Lánchídon.