Két tonna leszorítóerő elég lesz?

2023.06.22. 06:10

McMurtry Spéirling teljesen szürreális. Úgy néz ki, mint egy miniatűr Batmobile, 1,5 másodperc alatt van százon, 305-ig gyorsul és olyan valószínűtlenül betapad a kanyarokban, mintha gyorsított felvételt néznék. Az brit gyártó elektromos szörnyetegének már a prototípusa is rekordot döntött tavaly Goodwoodban, ám a gyártásérett változat még többet ígér.

A McMurtry Spéirling Pure 1000 lóerős, egy tonnánál is könnyebb, és két nagy teljesítményű ventilátornak hála 2000 kilogramm leszorítóerőt termel álló helyzetben. E döbbenetes számok eléréséhez számos finomításra volt szükség.

Speirling-Pure-2



Először is, az említett ventilátoros rendszer 15 százalékkal magasabb hatásfokon működik, de a számos kisebb-nagyobb súlycsökkentés is megtette a hatását. Könnyebb lett a kormányszervó és az autó alját szigetelő szoknyák is, miközben az új elektromos architektúrának hála harmadával kevesebb kábelre volt szükség. A legtöbb súlyt azonban a frissített karbonszálas monocoque mellett minden bizonnyal fejlesztett 60 kilowattórás akkumulátorral sikerült lefaragni, mely 15 százalékkal könnyebb, mint a prototípusban.

Egy ilyen kiugró teljesítményű elektromos autónál persze felmerül a hatótáv kérdése is. A gyártó szerint a Spéirling Pure tíz nagy tempójú kört tud megtenni az 5,981 kilométer hosszú Silverstone versenypályán, mielőtt tölteni kellene. Ez sem tart azonban sokáig: a megfelelő eszközökkel 20 perc alatt csurig van az akku.

A McMurtry Spéirling Pure 100 darabos limitált szériában kizárólag versenypályás használatra készül, az első példányok pedig 2025-ben landolhatnak a megrendelőknél. Az ár? 820 ezer angol font, azaz 353 millió forint.