Éles fordulat a villanyautók piacán

2023.07.02. 11:01

Az elektromos autók terjedésének egyik akadálya az elmúlt években  - az áruk mellett -   az volt , hogy nem volt belőlük elég a kereskedőknél, még tesztkörre is alig jutott belőlük, ez a trend azonban most fordulni látszik .

Az amerikai kereskedők árukészleteiben kétszer annyi elektromos autó halmozódott fel, mint ahány hagyományos autót raktároznak – idézte a Business Insider a Cox autóipari tanácsadó cég adatait.

Az újautó-készletek átlagosan 54 napra elegendőek a dealerek értékesítési tempójával számolva, ám a villanyautókból több mint 92 napra elegendő mennyiséggel rendelkeznek. Ez 34,3 százalékkal több, mint ami tavaly nyáron állt az udvaraikon és a csarnokaikban.

Sorok álltak értük

A villanyautókból ugyan idén az Egyesült Államokban is több fogy, mint tavaly, ám a készletek gyorsabban halmozódnak fel, mint ahogy az eladások nőnek. Ha mást nem is, azt biztosan lehetővé teszi a bőséges kínálat, hogy az autósok végre tesztelhessék a különböző elektromos autókat, ami kedvet csinálhat a megvásárlásukhoz.

Az elmúlt években kevés villanyautó-típus közül választhattak az újdonság iránt érdeklődők. A kereskedőknél sokszor hosszú várakozó sorok alakultak ki az egyes modellváltozatokra. Ez sok vevőt elfordított az elektromos autóktól. Az autócserénél inkább maradtak a hagyományos autóknál, amelyekből volt megfelelő kínálat. 

Elindult az árcsökkenés

Idén fordult a kocka, az autógyártók sokkal több villanyautóval versenyeznek a piacon, így van választék. Ez azonban csak az egyik jelentős változás. A másik az árak további mérséklődése lehet az év második felében. A készletezés ugyanis egy idő után elkerülhetetlenül túl sokba kerül. Így a gyártóknak és a dealereknek engedményeket, kedvezményeket kell kínálniuk, hogy kiürüljenek a raktárak. 

Ügynökség: Getty Images/iStockphoto
Ügynökség: Getty Images/iStockphoto