Menő gyomláló robotot fejlesztettek az ex-teslások

2023.07.02. 15:02

A gyomlálás az egyik legmunkaigényesebb és legnehezebb feladat a mezőgazdaságban, ezért a nagyüzemekben vegyszeres gyomirtással helyettesítették. Eljött az ideje visszatérni a régi módszerhez.

gyomiró.png

Az Aigen Element úgy néz ki, mint egy egy Mars-járó vagy egy rajzolótábla, amely alá nagy, mély barázdákkal szabdalt kerekeket szereltek. Amikor a CNBC riporterei találkoztak vele, fáradhatatlanul rótta a köröket egy nagy mezőgazdasági táblán, digitális vizualizációs technológiájával megkülönböztette a haszonnövényeket a gyomoktól és az utóbbiakat gépkarjaival még csenevész állapotukba kipöccintette a földből.

Az Elementek kisebb flottája képes napi 12-14 órán át dolgozni akkumulátorai és a tetejére szerelt napelemtábla segítségével (Emiatt néz ki úgy, mint egy rajzolótábla). A munkát négy órán át éjszaka is képes folytatni és a kisebb eső sem akadályozza.

A robotot az Aigen vállalat fejleszti, amelyet Rich Wurden, a Tesla villanyautó-gyártó volt mérnöke és Kenny Lee, a Proofpoint informatikai biztonsági vállalat egyik korábbi vezetője alapította 2020-ban. A cég 7 millió dollárt (2,4 milliárd forint) gyűjtött a működéséhez elsősorban a környezet védelmét támogató alapoktól. Ezek egyik célja, hogy megszabadítsák a mezőgazdaságot a dízelmotoros munkagépektől és a gyomirtók használatától.

A vállalat 15 fős csapatának számos tagja – köztük a cégvezetők is – valamilyen komoly betegségben szenvednek, amit a növényvédő szerek okoztak. Wurden részt vett a Tesla akkumulátortechnológiájának fejlesztésében. Később egy elektromos meghajtású motorcsónakokat fejlesztő cégnél dolgozott, ahol megismerkedett a startup cégek életével. Lee-vel egy olyan fórumon ismerkedett meg, amelyen a mérnökök azon studíroznak, hogyan alakíthatnák úgy a karrierjüket, hogy munkájukkal a klímavédelmet is szolgálják.

Az Element tisztán alternatív energiával működik, mert akkumulátorait saját napelemein túl szélenergiából nyert elektromos energiával töltik fel. Mesterséges intelligenciával megerősített önálló számítógéppel rendelkezik, nem az informatikai felhővel kommunikál. Öntanulással fejleszti tudását a gyomok és a haszonnövények megkülönböztetésében.

Emellett információkat gyűjt a növényekről, amelyek segítséget nyújthatnak a farmereknek például abban, hogy jelzik, hol van szükség további öntözésre.