Az F1-es traktorszörnynél zavarba ejtőbbet ritkán látni

2023.07.15. 13:54

A Formula-1 kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb ága az autóversenyzésnek, mégis az utóbbi években rendszeresen érik kritikák. Ha azonban igazán friss ötletekre vágyik valaki, azokat néha nem a megszokott helyeken kell keresni.

Nem sok közös van F1-es versenyautókban és traktorokban, de ha jobban belegondolunk, azért lehet találni ilyesmit: például a traktorok is a testükön kívül hordják az első kerekeiket. Lehet, hogy ez a váratlan hasonlóság ihlette meg az MTZ tervezőit, akik megalkották az F1-es versenyautókra hasonlító, extrém traktort.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

A fehérorosz MTZ – vagyis Minszki traktorgyár – neve Magyarországon se cseng ismeretlenül, hiszen már évtizedek óta a vidéki látkép részei a piros traktorjaik. Némelyik öreg darab a mai napig is húzza az igát, ebben az esetben szó szerint. Azonban egyik se néz ki úgy, mint egy versenyautó.

Korábbi változat, még más kerekekkel. - Forrás: Homoatrox / Wikimedia Commons
Korábbi változat, még más kerekekkel. - Forrás: Homoatrox / Wikimedia Commons

Az MTZ 50 Formula-1 egyébként hivatalosan készült prototípus, nem egy ügyeskezű amatőr kreálmánya. Az alkatrészek legnagyobb része a márka egy kereskedelmi forgalomban is kapható típusából, az MTZ 30-asból érkezett, a végeredmény pedig egyszerre csodálatosan menő és furán zavarba ejtő.

A lapos test, a hosszú orr és a kaszni domborításai mind az F1-es versenyautókat idézik, bár nyilván nem abban a századmilliméterre kimérnökölt formában. A dupla hátsó kerekekkel, magasra nyúló kipufogókkal és az óriási szárnyakkal az összkép hibátlan, pont megtalálták az egyensúlyt a traktorok és a versenyautók között.

Az alkotás egyébként nem újdonság, több éve mutatták be. Bár igazából nyilvánvalóan nem versenyzésre szánt eszközről, sokkal inkább egy jó poénról van szó, azért szívesen megnéznénk, ahogy egy profi pilóta végigfűzi egy híres versenypályán a furcsa szörnyet.

Forrás: MTZ / TheDrive