Forradalmár lett a Dacia Springből

2023.07.18. 07:25 Módosítva: 2023.07.18. 07:29

Villanyautó-forradalom indult Romániában elsősorban a  Daciának, a Teslának és a VW-nek köszönhetően. A  dízelesek eladása meredeken hanyatlik. 

Rekordot döntött az elektromos autók részesedése az új autók között Romániában, miután gyors tempóban nőnek az eladásaik. Az első féléves értékesítés látványos számokat hozott. A nyár első hónapja és 2023 egész első féléve látványos növekedést hozott Romániában az elektromosautók értékesítésében – vette át a Ziarul Financial gazdasági lap cikkét a Maszol.ro kolozsvári központú magyar nyelvű hírportál. 

Két számjegyű részesedés

Júniusban minden nyolcadik eladott új autó villanyautó volt a romániai autóimportőrök és autógyártók érdekvédelmi szervezete (APIA). Ebben a hónapban az elektromos autók piaci részesedése az új autók értékesítésében elérte a 12 százalékot. A január-júniusi periódusban pedig 9,6 százalék volt a villanyautók átlagos piaci részesedése az eladásokban. Egy évvel korábban - 2022 első félévében még csupán - 7,7 százalék volt ez az arány.

 A legnépszerűbb márka a Dacia volt, a Springből 3266 darabot értékesítettek, 37 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A második a Tesla, a harmadik pedig a Volkswagen, 1105, illetve 762 darabbal. A márkák közül egyébként a legnagyobb, 307 százalékos növekedést éves szinten a Renault érte el. Szépen nőttek a Tesla és a Volkswagen eladásai is, 229, illetve 105 százalékkal. Visszaesés csak a Hyundai és a Skoda esetében következett be, 45, illetve 13 százalékos.- 

P1300090

Az elektromos autók térnyerésével párhuzamosan az európai piaci trendeknek megfelelően a dízelmotoros autók értékesítése tovább hanyatlik. Az egykor népszerű meghajtással szerelt kocsik részesedése az eladásokból már alig éri el a tíz százalékot.