Összekapta magát a Rivian

2023.07.19. 06:18

Az elektromos pickupokat gyártó Rivian összekapta magát, a befektetők is bíznak benne. 

Az elektromos autót gyártó startupok felemásan szerepelnek. Miközben a Lordstown a csőd szélére került, az egyik legdögösebbnek és legspécibbnek tartott villanyszedánt gyártó Lucid jelentős tőkéhez jutott, az elektromos pick upokat gyártó, az idei első negyedévben 600 százalékos árbevétel-növekedést elérő Rivianre sem lehet panasz. 

rivian-r1t-2022

A Rivian részvényei alig több mint egy hét alatt 90 százalékkal, 13,45 dollárról 25 dollárra drágultak az amerikai tőzsdén. Ezen a héten 24 dollárnál jár az árfolyam.

Meglesz az 50 ezer

Az Aol.com tőzsdei összefoglalója szerint a hegymenetben több tényező is segítette a vállalatot. A legfontosabb ezek közül minden bizonnyal az volt, hogy a cégvezetés bejelentette: tartják az idei 50 ezer darabos gyártási célt. Korábban kétséges volt, hogy az egyik modelljét, az R1T pickupot relatív magas áron, 75 ezer dollárért (25 millió forintért) áruló cég képes lesz-e teljesíteni az előrendeléseket. A kedvező bejelentésnek köszönhetően a szakértők is kezdenek jobban bízni az autógyártóban.

A Wedbush Securities tőketársaság 25 dollárról 30 dollárra növelte a Rivian részvényeire adott célárát. „A termelés kezd felfutni, amivel megváltozni látszik a Rivian eddigi viselkedése. Korábban azt láttuk, hogy egy lépést tettek előre, majd kettőt hátra. Ez az időszak most mintha már csak a visszapillantó-tükörben látszana” – mondta Dan Ives, a Wedbush elemzője.

A látványos kezdést zuhanás követte

A Riviant 2021-ben vitték tőzsdére gyorsított eljárással, amelynek keretében egy már tőzsdén lévő cégbe olvadt be az autógyártó. Akkor a befektetők azt hitték, hogy a hagyományos autógyártók nem lesznek képesek gyorsan átállni a villanyautók gyártására, így az autózás technológiai váltása egyben az autógyártók cseréjét is hozhatja.

A Tesla szárnyalt, a befektetők úgy vélték, a hozzá hasonló profilú startupok meg fogják ezt ismételni. Ezért vásárlásaikkal a tőzsdei megjelenés napján 179 dollárig erősítették a Rivian papírjait. Ezt követően azonban kiderültek a fejlesztés gyermekbetegségei. A gyártás megkezdése csúszott, így a részvények meredek lejtőre kerültek. A mélypontot 2023 áprilisában érték el az egyik egyik kereskedési napon napközben 11,26 dolláros áron. 

A fordulatot segítették a részvények áresésére spekuláló shortolókkal szembeni vásárlások, illetve az amerikai gazdaság vártnál jobb állapotáról árulkodó adatok. Az utóbbi alapján a piaci elemzők arra számítanak, hogy az amrikai jegybank szerepét betöltő Fed július után ideiglenesen felhagy a kamatmeelésekkel, ez pedig meghozhatja a befektetők étvágyát a kötvénypiacinál kockázatosabb tőzsdei befektetések iránt.

A Rivian részvényei a mostani áremelkedés ellenére azért még mindig 75 százalékkal alacsonyabb árfolyamon forognak a parketten a 2021 utolsó és 2022 elején látott 100 dollár feletti szintekhez képest.