Az olajos pénz helyet kér magának a villanyautózásban

2023.07.22. 10:51

Az olajból élő országok beszállnak az elekrifikációba és az autonóm járművek fejlesztésébe. Pénzük megvan rá.

A közel-keleti országok egy része meggazdagodott abból, hogy földje alatt rejtőzik a világ egyik legnagyobb és legkönnyebben kitermelhető kőolajkincse. Az olaj egyelőre tartja magát a világ energiaellátásában, az Ukrajna ellenindított háború után Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók ugyanis leginkább csak az export-import irányait változtatták meg, a világ olajéhségét nem csökkentették. Azonban a jövő már nem az olajé, amit ezek az országok is felismertek. 

K EPA20200407256

A kézenfekvő változást mutatja be részletesebben CNBC összefoglalója.  Szaúd-Arábia  a saját elektromosautó-gyártást akar létrehozni Ceer márkanév alatt. Továbbá építik az ország áramkúthálózatát, a tervek szerint 2025-re 50 ezertöltőpont lesz az országban. Emellett az ország vagyonalapja 60 százalékos tulajdonosa az luxuskategóriájú villanyautókat gyártó, amerikai Lucid Motors startupnak. Nemrég fektettek újabb 1,8 milliárd dollárt 616 milliárd forintot fektettek be ebbe a cégbe. (Már több alkalommal is írtunk arról, hogy a Lucid miért speciális, például itt és itt, de az alábbi Totalcar Híradóban is érdemes megnézni, miért érdekesek az amerikai cég megoldásai. A lucidos rész 10:50-nál kezdődik.) 

A szaúdiak lépései mellett mellett Bahreinben is folyik a munka. A helyi Marson Group összeállt az amerikai Gauss Auto nevű céggel, hogy villanyautó-gyártó üzemet építsenek az országban.

Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi és infrastruktúra-minisztériuma pwedig az autonóm teherautókat fejlesztő svéd Einride-dal kötött partneri megállapodást. Egyelőre csak egy szándéknyilatkozatot írtak alá, de a partnerség végül utat nyithat azelőtt, hogy az Einride létrehozza a régió legnagyobb autonóm teherautókból álló flottáját. Ehhez várakozások szerint öt évre lehet szüksége. Ha megvalósul, mintaprojekt lenne a svéd cég számára, amivel megmutathatná, hogyan lehet kialakítani egy autonóm regionális szállítási hálózatot.