Ne előzz már a leállósávban! Ezt tényleg mondani kell?

2023.07.28. 12:55

Úgy tűnik, hogy az emberek elég nehezen tanulnak. Köztudott tény, hogy az autópályák és autóutak leállósávja egy rendkívül veszélyes hely, ahova nem véletlenül csak igazán indokolt esetben szabad kisorolni.

Azért leállósáv a neve is, nem pedig előzősáv, mert az a műszaki hibás járműveknek fenntartott rész: arra való, hogy ha valaki alatt megáll az autó – kamion, teherautó, vagy akármi – az autópályán, akkor legyen egy hely, ahova kihúzódhat, és nem válik azonnal potenciális veszélyforrássá a pálya közepén.

Forrás: Magyar Közút - Instagram
Forrás: Magyar Közút - Instagram

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a leállósáv egy nyugodt, veszélytelen hely, ahol úgyis annyira ritkásan fordul elő jármű, hogy simán lehetne akár előzésre is használni. Dehogy! A leállósáv baromi veszélyes, hiszen jöhet mentő, állhat ott egy tényleg műszaki hibás autó. Ha valaki itt előz, hatalmas kockázatot vállal, illetve másokat is veszélybe sodor.

Nem véletlenül mondják, hogy ha valaki a leállósávba kényszerül, és épp várja a segítséget, akkor ahogy kiszállt, menjen ki a szalagkorlát mögé, ami már egy valóban biztonságos helynek minősül. Sokan azonban nemhogy ezt nem tartják be, hanem nagyobb, idegörlő dugóban simán kimennek, és előznek itt.

A Magyar Közút tanulságos videóján is ez látszik. Kellemetlen, hogy ezt felnőtt, a tetteiért felelősséget vállaló embereknek el kell mondani, de úgy tűnik, néha muszáj: ne előzz a leállósávban! Sőt, ne is menj a közelébe, hacsak nincs más választásod. Ha hiszed, ha nem, életek múlhatnak ezen.

Forrás: Magyar Közút - Instagram