Hangosabban dörömböl Amerika kapuján a vietnámi márka

2023.08.07. 11:32

A kínai villanyautó-gyártók egyik riválisa szeretne "baráti" ország lenni. Autónként 7500 dollárért.

Az Egyesült Államoknak ki kellene terjesztenie Vietnámra azokat a szabályokat,  amelyek alapján az országban eladott elektromos autók után a vevő igénybe veheti az állami adókedvezményt – idézi az Egyesült Államokban tevékenykedő délkelet-ázsiai üzleti lobbi véleményét a Reuters.GettyImages-1242302290

 A szabályok jelenleg azokat az országot tekintik eléggé barátinak ehhez a kedvezményhez, amelyek szabadkereskedelmi egyezményt kötöttek az Egyesült Államokkal. A washingtoni kormány ezzel a szabállyal gyakorlatilag kizárja, hogy a kínai akkumulátorgyártók beszállítói legyenek az Egyesült Államokban értékesített elektromos autóknak. A 7500 dolláros adójóváírás ugyanis akkora árkülönbséget jelent a piacon, hogy amelyik modellhez nem lehet igénybe venni, az túl drága lesz a vásárlóknak. 

Vietnám nem kötött szabadkereskedelmi egyezményt az amerikaiakkal, így az ott gyártott villanyautókat vagy az onnan importált akkumulátorokkal ellátott autókat nem lehet adókedvezménnyel értékesíteni. Erre válaszul a vietnámi VinFast autógyártó Észak-Karolina államban autógyártó üzem építésébe kezdett, amire összesen 4 milliárd dollárt szán.

A lobbicsoport nevében Ted Osius, az Egyesült Államok korábbi vietnámi nagykövete, az US-ASEAN Business Council elnöke azt mondta, hogy ezzel a vietnámi fél tett egy gesztust, amivel erősíteni kívánja a két ország gazdasági összefonódását. Ezt viszonozni kéne azzal, hogy beléphet az adókedvezményt élvező országok közé.

Erre lehetőséget teremt a Biden-adminisztráció kezdeményezésére 2022 májusában létrejött Indo-Pacific Economic Framework (IPEF), amelyben az USA mellett délkelet-ázsiai országok képviseltetik magukat, köztük Vietnám és Indonézia. Az utóbbi ország gazdag az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagokban. Az IPEF helyettesíti a korábbi szabadkereskedelmi egyezményt, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök léptette ki az Egyesült Államokat. Az IPEF nem tartalmazza azokat az amerikai piacnyitási követelményeket, amelyek a korábbi egyezmény részei voltak. (Trump ezeket kifogásolta.) Csak kereskedelmi, technológiai, beszállítói partnerséget ajánl. Joe Biden amerikai elnök a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 szeptemberi csúcsértekezletén találkozhat vietnámi vezetőkkel. Ez adhat alkalmat arra, hogy tovább mélyítsék a két ország gazdasági együttműködését.