A kínaiak máris lemásolták a Tesla Semit?

2023.08.08. 17:52

A JAC Motors néhány hónapja mutatta be a legújabb fejlesztésű, full elektromos, nyerges vontatóját a HFC 4259S EV01-est. A típus már ekkor is nagy hasonlóságot mutatott a Tesla Semivel és a kínai cég rá is mutatott, hogy ezek csak prototípus járművek, a végleges, sorozatgyártásba kerülő vontatóra néhány hónapot még várni kell. Innen már sejthető volt, hogy a végleges jármű még jobban fog hasonlítani a Tesla kamionjára.

Most úgy tűnik, hogy ez be is jött, ugyanis egy minapi Twitter bejegyzésben szereplő videóból kiderül, hogy a JAC új elektromos kamionja borzasztóan hasonlít a Tesla Semijéhez. Bár a kínai vontató erősen álcázva van, de a videóban szereplő képeket alaposabban szemügyre véve a részletek igencsak arról árulkodnak, hogy a sorozatgyártásba kerülő HFC 4259S EV01-es sokkal jobban hasonlít majd a Semihez, mint a prototípus.

A prototípusnál még a hagyományos vezetőülés elrendezést alkalmazták a kínai mérnökök, a sorozatgyártott példánynál azonban a sofőr pozíciója és a kormánykerék már a fülke közepébe került. Így az ablaktörlőlapát is odakerült, ahová a Tesla mérnökei gondolták. Jól látható az is, hogy a fülke oldalfalait is beljebb húzták a JAC-nál és eltűnt oldalról a domborítás is. Így gyakorlatilag valóban úgy néz ki, hogy egyszerűen klónozták a Teslát.

Hogy mit szól ehhez Elon Musk cége, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyos, hogy a kínaiak egyelőre azzal mentegetőznek, hogy sokkal olcsóbban fogják adni a kamionjukat, mint amennyibe a Semi kerül. Ha valóban túlságosan hasonlít majd a végtermék a Tesla kamionjára, akkor nem valószínű, hogy a kínai másolat meghódítja majd a világot, mert ezt Elon Muskék bizonyára nem fogják hagyni (Kínában nehéz érvényesíteni az szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat, így ha bíróságra kerül is az ügy, a siker kétséges - a szerk.). Így a kínaiak vagy alaposan átdolgozzák majd a vontatójukat, vagy pedig csak a kínai piacon árulhatják majd.