2023.08.09. 11:38

Egy friss törvényjavaslat szerint megvan rá az esély, hogy kiemelt jogsiszerzési támogatást kapnak a középiskolás fiatalok a jövőben. Az állami gimnáziumokban és szakközépiskolákban tanulókra vonatkozna a támogatás.

A HVG szúrta ki, a törvénytervezetet, amit a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyez. Mint írják, a kormány honlapjára „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címen felkerült 45 oldalas salátatörvény-javaslat egy kiegészítése a jogosítvánnyal kapcsolatos rész.

A lényege, hogy támogatnák a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, illetve a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését. Bár nem egyértelmű a megfogalmazás, mindez arra enged következtetni, hogy támogatnák a KRESZ-vizsgához kellő elméleti oktatást, illetve a forgalmi vizsgához szükséges gyakorlati oktatást.

Így fogalmaznak: a jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését, gyakorlatilag teljesen ingyenessé téve azt”. Ebből arra következtethetünk, hogy a gyakorlati és elméleti képzést állná az állam. Az azonban egyértelműen nem derül ki, hogy mennyi lehet a támogatás mértéke, illetve az sem, hogy a fent említett részekbe ténylegesen mi tartozik bele.

Mivel a vizsgadíjakra, illetve az egészségügyi vizsgára nem térnek ki, ezeket valószínűleg ki kell majd fizetni. Ezeknek a költségei azonban elenyészőek az oktatás költségeihez képest. Eddig maximum 25 ezer forintos állami támogatást lehetett igénybe venni a jogosítvány megszerzéséhez, bár ez manapság igen soványnak tűnik, hiszen sokszázezer forintba kerül egy B-s jogsi.

Ez a kedvezmény az állami üzemeltetésű gimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban tanulókra vonatkozik. A HVG szerint, ha tényleg ekkora támogatás jár majd, akkor erre 10-12 milliárd forintos összeget kell majd elkülöníteni.

Forrás: HVG