Gyorshajtunk, de közel sem annyian, mint amennyire azt előadják

2023.08.10. 16:22

Az Árpád hídi halálos baleset óta a rendőrség, de a politika is aktívan foglalkozik a gyorshajtással és annak megfékezésével. A rendőrség csaknem kétnaponta tesz közzé egy cikket, amiben közlik, hogy éppen hol mértek, és ott mennyi gyorshajtót fogtak. Viszont az elég gyakran kimaradt az ilyesféle cikkekből, hogy az X számú gyorshajtó mellett hányan nem lépték túl a sebességhatárt - egészen eddig.

A II. kerületi önkormányzat által kihelyezett traffibox kameráinak augusztus 8-ai eredményeit tették közzé:  a Máriaremetei útra és a Nagykovácsi útra telepített trafiboxok kamerái előtt ekkor 7066 jármű haladt el, melyekből 20 lépte át a megengedett sebességhatárt. A rendőrök pedig az Árpád fejedelem útján is ellenőrizték a forgalmat ezen a napon, az ő kamerájuk előtt 1905 jármű haladt el, amelyekből 34 haladt gyorsabban a megengedettnél.

Vagyis 24 óra alatt az ellenőrzött szakaszokon a csaknem 9000 autónak csak 0,6 százaléka hajtott gyorsan. A legnagyobb mértékű gyorshajtást az Árpád fejedelem útján mérték a rendőrök, ahol egy autós a megengedett 50 helyett 87 km/órával közlekedett, amiért 60 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat. 

A XI. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai pedig augusztus 9-én a Nagyszőlős utcán tartottak sebességmérő akciót. Az ellenőrzés kevesebb mint öt órája alatt csaknem 3000 elhaladó jármű közül 196 lépte át a megengedett sebességet, vagyis az autósok 6,5 százaléka lépte túl a megengedett sebességet. A legkirívóbb eset egy 50 helyett 93 km/órával száguldó autós volt, amiért szintén 60 ezer forint közigazgatási bírság jár.

Másnap az Andor utcán és a Nagyszőlős utcán mértek újra, ahol összesen 5360 elhaladó járműből 207 lépte át a megengedett 50-es határt, vagyis az autósok 3,9 százaléka. A negatív csúcstartó 138-cal száguldott, a több mint két és félszeres gyorshajtásért 300 ezer forint közigazgatási bírságot fizethet be.