Új traffibox Budapesten: 156 km/h-s gyorshajtással fel is avatták

2023.07.21. 08:47

Új traffiboxot tett a II. kerület a Máriaremetei útra. Az indulás után Budapest felé 156 km/h-s, a másik irányban pedig 119 km/h-s sebességet is mért. A sofőrök 15 százaléka legalább 67 km/h-val ment. A több mint 11 ezer autó átlaga pedig 57 km/h volt.

Új traffiboxot (sebességmérőt) telepített a II. kerület a Máriaremetei úton. Őrsi Gergely, a kerület polgármester Facebook-oldalán közölte a traffibox indulása utáni adatokat. 

Traffibox
  • Az első, 24 órás előzetes mérés során volt olyan sofőr, aki 156 km/h-val közlekedett a város felé vezető oldalon. A másik oldalon 119 km/h volt az eddigi csúcs.
  • Összesen több mint 11 ezer autó ment el a traffibox mellett, az  átlagsebességük 57 km/h volt.
  • Az érintett sofőrök 15 százaléka viszont legalább 67 km/h-val ment. 

A polgármester posztjában közölte egyebek mellett: 

Ki kell mondanunk, hogy a közúti száguldozás nem alapjog, és ennek megfelelően kell cselekedni. Fontos, hogy elindult a szakmai vita a szabályok módosításáról, a jogosítvány megszerzésének módjáról, különböző ellenőrzési lehetőségekről és büntetési tételek változásáról. Minden lépés fontos, ami biztonságosabbá teheti a közlekedést. Viszont amíg a szükséges jogszabályi változtatások megtörténnek, addig is tudunk tenni a szabályok betartásáért, a jelenlegi rendszerben is van lehetőségünk visszaszorítani a gyorshajtást.
Ezért építünk hét sebességmérő helyszínt, melyből a Nagykovácsi úton készült el az első, és most a Máriaremetei úton a második. További intézkedésünk, hogy a II. kerületi rendőrséggel együttműködve hamarosan szolgálatba lép egy új „pofátlanító” autó, mellyel a kirívó, veszélyes szabálytalanságok felderítését segítjük.

Az elmúlt napokban újra fokozott figyelmet kaptak a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek részben az Árpád hídon történt tragédia miatt. Az eddig megismert információk szerint egy mercis másik két autóval versenyzett és legalább 137 km/h-s sebességgel elütött egy kerékpárost, aki az úttesttől korlátotokkal elválasztott bicikliúton közlekedett. 

A balesetről több cikket írtunk, olvasónk beszámolója a balesetről itt, az áldozat édesanyjának médiumoknak szánt üzenete itt, kollégánk Balló Marci "Éjjel az Árpád hídon embert ölsz? Csak egy csicska vagy, haver" című cikk itt, Békés Dóra külsős kollégánk "Még az Árpád hídi baleset sem volt elég a száguldozóknak" című cikke pedig itt olvasható. Karotta pedig egyebek mellett az alábbi Totalcar Híradóban foglalkozott a balesettel.